Koja je idealna temperatura za frižider?

Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene tačke, bakterije se počinju eksponencijalno razmnožavati

22.11.2023. 06:15
  • Podijeli:
frižider pixabay-1664561960958.webp Foto: Pixabay

Na odgovarajućoj temperaturi frižidera, uređaj može održavati hranu hladnom i sigurnom za jelo danima ili sedmicama usporavajući rast bakterija. Alternativno, zamrzivači mogu održavati hranu svježom i spriječiti rast bakterija mjesecima, a ponekad čak i neograničeno, piše Real Simple.  

Kada se temperature hrane počnu penjati iznad određene tačke, bakterije se počinju eksponencijalno razmnožavati. Nije svaka od tih bakterija loša – ali nije ni svaka klica dobra. Kako za kvalitetu vaše hrane tako i za smanjenje rizika od trovanja hranom, bilo bi mudro držati frižider na preporučenoj temperaturi i pridržavati se smjernica za dobro održavanje frižidera.

Prema istraživačima sa Univerziteta RMIT u Australiji, većina ljudi pogrešno tumači rok upotrebe frižidera. Iako istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2°C i 7°C, 17 posto ljudi drži svoje frižidere toplijim ili hladnijim od toga. “Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznuti u zamrzivaču.

Oba uvjeta dovode do kvarenja hrane”, navodi dr. Bhavna Mida. Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru i zamrzivaču, često moraju baciti hranu jer se pokvari. Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature frižidera i zamrzivača u 56 domova. Istraživači su primijetili da su neke police bile visoke i do 10 stepeni, dok su druge pale čak i do -1 stepen. Međutim, domaćinstva s djecom su često imala promjenjive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.

Istraživanje je pokazalo da domaćinstva nisu svjesna da bi im frižideri mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u frižideru viša od standardne. Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43 posto zamrzivača je testirano kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 stupeni do -20 stepeni. Zabuna u temperaturama se također može pripisati raznim izvorima koji dijele nedosljedne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima. “Mnoga domaćinstva koja smo intervjuisali, dala su oprečne informacije o tome koliko dugo se hrana može čuvati u frižideru.

Mnogo ostataka i nekuhanog mesa je bačeno samo zato što nije sigurno za konzumiranje”, naveli su. Gotovo polovica zamrzivača domaćinstava koja su sudjelovala, bili su topliji ili hladniji od predloženog temperaturnog raspona, prenosi Večernji.hr.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()