Kako da vam trešnje ne istrunu već drugi dan

Pročitajte ove korisne savjete

16.06.2023. 06:45
  • Podijeli:
tresnje-6458aae93844d.webp Foto: Pixabay

Još prije nekoliko sedmica počela je sezona trešanja, a s obzirom na to da su skupe kao suho zlato, nema mjesta rasipanju, pa je dobro znati pravilno čuvati ovo sočno voće. Ne samo da su trešnje ukusne za grickanje već ih možete koristiti i u različitim receptima.

Svježe ubrane trešnje mogu potrajati tri do četiri dana na stolu, a u frižideru će ostati svježe i do sedam dana. No, pravo je pitanje kako ih pravilno čuvati, prenosi Index.hr.

Evo i nekoliko korisnih savjeta kako maksimalno produžiti svježinu i rok trajanja ovih ukusnih crvenih bobica.

1. Držite trešnje suhima

Vlaga ubrzava kvarenje, stoga ih operite tek neposredno prije konzumacije ili korištenja u receptima. Ako su mokre, prije skladištenja ih osušite ubrusima.

2. Uklonite pokvarene trešnje

Pročešljajte svoju zalihu i uklonite sve trešnje s modricama ili deformacijama.

3. Ne uklanjajte peteljke

Peteljke su simbol svježine i pomažu u produženju roka trajanja svježih trešanja.

4. Pohranite ih na tamnom mjestu

Ako ih ne držite u frižideru, trešnje pohranite u čistu zdjelu na tamnom mjestu, koje nema pristup izravnoj sunčevoj svjetlosti.

5. Za duže skladištenje koristite frižider

Ako planirate duže čuvati trešnje, rasporedite ih u jednom sloju na lim za pečenje i stavite u frižider. Ovako će ostati svježe do 7 dana.

6. Zamrznute trešnje mogu potrajati i do šest mjeseci

A što kada sezona trešanja prođe? Zamrznite ih! Idealne su za smoothieje ili kuhanje, a zamrznute trešnje mogu potrajati i do šest mjeseci. Evo kako to napraviti. Prvo je važno odabrati zrelo voće, bez nagnječenja i modrica. Nakon što ste odabrali najbolje plodove, operite trešnje i dobro ih osušite. Potom uklonite peteljke.

Sljedeći korak je vađenje košpica, što možete napraviti oštrim nožem ili posebnim alatom. Trešnje je potom potrebno brzo zamrznuti. To možete učiniti tako da ih rasporedite u jednom sloju na lim za pečenje i ostavite u zamrzivaču najmanje dva sata.

Nakon što su se dobro smrznule, prebacite trešnje u vrećicu za zamrzavanje ili hermetički zatvorenu posudu. Kada dođe vrijeme za uživanje u zamrznutim trešnjama, izvadite ih iz zamrzivača četiri sata prije upotrebe. Na taj način možete uživati u okusu ljeta čak i kada su trešnje izvan sezone!

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()