Inovativan način za rezanje luka bez suza: Treba vam duks sa kapuljačom i stakleni poklopac

U zadnje se vrijeme na društvenim mrežama širi jedan pomalo blesav, a pomalo genijalan

24.02.2024. 06:40
  • Podijeli:
rezanje_luka_foto_Unsplash_TikTok-65ce15cedace3.webp Foto: Unsplash/TokTok/Kristy Sarah

Luk je izvrstan dodatak brojnim jelima, ali prije nego što ga stavite u salatu ili dinstate, morate ga narazati.

A kao što svi znamo, to je proces koji nas nerijetko dovede do neželjenih suza. Luk nas rasplače, jer u sebi sadrži sulfokside koji prirodno izazivaju iritaciju očiju, a time i suze, a svi će se složiti da nema ništa gore od brisanja suza dok pokušavamo savršeno nasjeckati luk. Upravo zato ljudi stalno traže načine kako izbjeći suze prilikom rezanja luka, a trikova je dosta. No, u zadnje se vrijeme na društvenim mrežama širi jedan pomalo blesav, a pomalo genijalan.

Donosimo ga na listi ispod:

1. Trik s hljebom

Prvi trik je onaj s hljebom, a sve što trebate napraviti je staviti komad hljeba u usta dok režete luk. Žvačući hljeb, dopuštate hemikaliji da uđe kroz vaša usta, a ne kroz oči ili kroz nos. Ova metoda možda može izazvati da vaša usta proizvode više sline, ali barem više nećete plakati dok režete luk.

@museumofscience Are you tired of crying when you cut onions? 🧅 Maynard Okereke (@HipHopScienceShow) breaks down the tips and tricks you can use to stop crying when cutting onions.    #CookingTips #CookingTok #CuttingOnions #HackTok ♬ original sound - Museum of Science

2. Trik s oštrim nožem

Ako ste zabrinuti da metoda s hljebom neće funkcionisati, postoji još nekoliko trikova. Drugi je taj da koristite oštar nož. To je nešto što biste ionako trebali učiniti, jer tupi noževi mogu biti opasni, ali oštar nož također može pomoći kod suza. To je zato što će oštar nož, za razliku od tupog, manje oštetiti meso luka, koje će zatim oslobađati manje tog plina koji nas tjera na plač.

3. Trik s frižiderom i kuhinjskom napom

Još jedan trik za rezanje luka bez suza je taj, da luk prije rezanja stavite u frižider na najmanje 30 minuta – niske temperature usporavaju hemijske reakcije, što će odgoditi oslobađanje plina iz luka. Druga metoda je rezanje luka ispod kuhinjske nape, što će ukloniti sulfokside koji izazivaju suzenje očiju.

4. Trik s poklopcem

Svidjelo se vama ili ne, ovaj je način sigurno jedan od najučinkovitijih. Kako ga izvesti? Trebate majicu s kapuljačom koja se može pritegnuti, jedan prozirni poklopac za lonac, luk, nož i dasku za rezanje. Poklopac stavite na lice, namjestite kapuljaču tako da ne može ispasti van i pritegnite. To je to, spremni ste za rezanje luka bez suza. Inače, ovaj video tiktokerice Kristy Sarah ima više od 175 miliona pregleda, 24 miliona lajkova i gotovo sto hiljada komentara, a spremilo ga je 1.7 miliona ljudi, piše Index.hr.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()