Pospite vaša stopala origanom i gledajte šta će se desiti sa vašim tijelom kroz par minuta

Origano je aromatična biljka mediteranskog porijekla, koristi se uglavnom u kulinarstvu, ali ima i brojne primjene u medicini

29.10.2023. 08:00
  • Podijeli:
origano_snaga_prirode 1-653ba13c12c40.webp Foto: Snaga prirode

Navikli smo ga koristiti u kuhinji, ali jeste li ikada probali koristiti origano za svoja stopala? Vrlo često se sastojci koje koristimo u kuhinji pokažu i kao vrijedni saveznici u brizi o našem tijelu.

To je slučaj s origanom, jednim od manje poznatih, ali izvrsnih lijekova za stopala. Pogledajmo zašto i kako ga koristiti.

Svojstva origana

Origano je aromatična biljka mediteranskog porijekla, koristi se uglavnom u kulinarstvu, ali ima i brojne primjene u medicini. U vrijeme starih Egipćana i stare Grčke smatran je simbolom mira i sreće, zbog čega je često korišten kao ukras mladencima na vjenčanjima. Njegova glavna karakteristika nedvojbeno je aroma koja ostaje i nakon sušenja.

Najčešće korišteni dio grma je lišće, koje je također poznato po svojim probavnim svojstvima te se koristi kako u liječenju, tako i za proizvodnju kozmetičkih i ljekovitih eteričnih ulja. Koja svojstva ima za osobnu njegu?

Samo ga sedmično nanesite na stopala kako biste uklonili neugodne mirise i spriječili moguće gljivice i bakterije. Pogledajmo kako ga koristiti.

Origano na stopalima: koje su prednosti?

Oni koji svoje tijelo njeguju određenim rutinama već znaju kako koristiti origano. Kao što je već spomenuto, njegovo djelovanje, potpomognuto ostalim sastojcima, pomaže držati gljivice i bakterije podalje od vaših stopala. Otopina je vrlo jednostavna za korištenje, a sastojci su lako dostupni. Glavni sastojak je očito origano, kojem je potrebno dodati vodu, bijelo vinsko sirće i sodu bikarbonu.

Postupak se sastoji od dodavanja pet kašika origana u prahu u lonac. Puder je poželjan, ali ako ga imate u komadima, također je uredu, i dalje djeluje. Nakon origana dodajte jednu i pol šoljicu vode, stavite lonac na šporet i uz povremeno miješanje sve prokuhajte. Kada smjesa počne kuhati, isključite vatru i pričekajte da se ohladi.

Kad otopina postigne sobnu temperaturu i više nije vruća, prelijte je u drugu posudu pomoću cjedila kako biste uklonili sve ostatke i grudice, a zatim dodajte šoljicu bijelog vinskog sirćeta. Sirće je izvrstan saveznik u ovoj otopini, jer svojim svojstvima dodatno pomaže u uklanjanju bakterija i gljivica.

U drugu posudu dodajte 5 kašika sode bikarbone: još jedan vrlo važan sastojak poznat po svojim izbjeljujućim i antiseptičkim svojstvima. Također je izvrstan piling, idealan za stopala kad zahladi. Vrijeme je da stopala stavite u praznu posudu i prelijete smjesom s origanom. Zatim ulijte sodu bikarbonu i pustite stopala da se namaču pet do deset minuta. Nakon tog vremena, izvadite stopala i ostavite ih da se osuše na vazduhu još 5/10 minuta.

Kako biste se izborili s neugodnim mirisom stopala i spriječili gljivice i bakterije, ovu rutinu možete ponoviti nekoliko puta sedmično. Stopala će vam biti zahvalna na tome.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()