Topla čokolada sa slatkom pavlakom idealna za hladne dane

Topla čokolada ili piće bogova, kako su je nazivale stare civilizacije Asteka, nije uzalud dobila takav epitet - kakao prah i čokolada cijenjeni su vijekovima unazad, te im se pripisuju i afrodizijačka svojstva

25.11.2023. 06:00
  • Podijeli:
topla čokolada pixabay-6560b25d474a2.webp Foto: Pixabay

Topla čokolada ili piće bogova, kako su je nazivale stare civilizacije Asteka, nije uzalud dobila takav epitet - kakao prah i čokolada cijenjeni su vijekovima unazad, te im se pripisuju i afrodizijačka svojstva, a prema legendi Asteka topla čokolada smatrana je pićem bogova u raju.

Naime, iako se topla čokolada uglavnom konzumira zbog užitka, ona ima i svoja ljekovita svojstva zbog antioksidansa koji se nalaze u kakaou - sve do 19. vijeka u medicini koristila se kao lijek za želučane probleme, a danas znamo da će ovaj čarobni čokoladni napitak ublažiti i kašalj, kao i da povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem.

Napitak se obično pravi od čokolade ili kakao praha, toplog mlijeka, vode, slatke pavlake, šećera, a popularan je u cijelom svijetu i pravi se na različite načine. Kakao je osnova svih napitaka, a uglavnom se razlikuju po gustoći ili dodatnim aromama.

Na primjer, u Italiji je topla čokolada gusta, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama uobičajeno da je ona rijetka.

Postoje i kupovne verzije, ali, naravno, ovu čokoladnu čaroliju možete i sami napraviti. S ukusima se takođe može eksperimentisati dodacima čilija, đumbira, cimeta, komadića narandže, likera, ruma, vina ili raznih aromatičnih ukusa čokolade, a ukrasiti šlagom, keksićima...

Topla čokolada s umućenom slatkom pavlakom najnoviji je viralni recept kojeg ćemo vrlo rado isprobati tokom hladnih i kišnih dana.

Recept
Sastojci:

2 kašike kakao praha

šećer (po ukusu)

1 dl slatke pavlake

1 dl mlijeka

Priprema:

U posudi pomiješajte kakao prah, šećer i slatku pavlaku, te sastojke miksajte malim mikserom za kafu ili klasičnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Željenu količinu smjese koju ste dobli stavite u veću šolju, dodajte toplo mlijeko, promiješajte i dobili ste savršenu toplu čokoladu. Ako želite, postupak može biti i obrnut - u šolju prvo sipajte toplo mlijeko, pa na vrh dodajte nekoliko kašika smjese.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()