Stručnjaci podijelili tajnu: Evo kako se pravilno kuha tjestenina

Za početak, potrebno je mnogo vode, što znači pet do šest litara za pola kilograma testenine

17.03.2024. 11:20
  • Podijeli:
testenina tjestenina špageti pixabay-1664115132487.webp Foto: Pixabay

Kuhanje tjestenine treba biti lako, međutim, neko je prekuha, a nekom, pak, ispadne sirova.

Na stranici Siciliangirl.com objavljen je odličan recept kako pravilno kuhati tjesteninu, a riješena je i misterija da li u vodu treba dodati ulje.

Za početak, potrebno je mnogo vode, što znači pet do šest litara za pola kilograma testenine.

“Ako ne koristite dovoljno vode, tjestenina će postati gumena, jer njeni prirodni skrobovi nisu pravilno razrijeđeni. Dodavanje soli je obavezno. Voda u kojoj se kuha pasta treba da bude slana kao more”, otkrila je italijanska ekspertkinja za hranu.

Nakon što voda provri se dodaje so, a zatim se dodaje tjestenina. Sve to treba miješati minut-dva. Sada dolazimo do ključnog trenutka kada bi mnogi dodali maslinovo ulje u vodu, ali ona kaže da to ne treba činiti.

“Nemojte dodavati ulje! Umjesto toga, promiješajte tjesteninu odmah nakon što je stavite u ključalu vodu, kako biste spriječili njeno lijepljenje za dno šerpe. Dodavanje ulja samo će obložiti tjesteninu i sos se neće dobro zalijepiti za nju”, upozorila je ona.

Čuvena američka kuharica istarskih korijena, specijalizovana za italijansku i italijansko-američku kuhinju, Lidija Bastijanič, također je poručila da se nipošto ne dodaje ulje u vodu. Ona je objasnila da dodavanje ulja u vodu može učiniti tjesteninu ljepljivom, jer će se ulje odvojiti od nje tokom kuhanja. Osim toga, prilikom cijeđenja, ulje će se isprati i sa sobom ponijeti sav skrob.

“Povremeno miješanje tjestenine pomoći će da se ne zalijepi”, otkrila je Lidija.

Vrijeme kuhanja

Mnogima vrijeme kuhanja testenine zadaje glavobolju, a najbolje je da se ne prati vrijeme koje je naznačeno na pakovanju tjestenine, već se mora probati, prenosi Net.hr.

Ako je mekana i ne djeluje sirova, ali je i dalje čvrsta, odnosno “al dente” – gotovo je. Poznati italijanski kuhari kažu da tjesteninu ne treba ispirati vodom, jer ćete tako ukloniti skrob iz nje, a onda neće upijati sos koji ste skuhali.

Dakle, samo dobro procijedite i dodajte u činiju sa sosom, dobro promiješajte i to je to.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()