Sezona i jeste: Da li ste napravili džem od bresaka?

Saznajte i neke trikove koji će pomoći da mu se produži rok trajanja, da se ne pokvari!

22.06.2024. 08:56
  • Podijeli:
shutterstock, slatko od breskvi, breskva, zimnica-665ed5cf3c20d.webp Foto: Shutterstock

Sada je sezona bresaka, cijene su pale, idealan je trenutak da napravite zimnicu od ovog voća. Top kombinacija je sa jabukama, džem je sladak, savršene teksture, a obožavaće ga i stari i mladi! Saznajte i neke trikove koji će pomoći da mu se produži rok trajanja, da se ne pokvari!

Sastojci:

500 g bresaka (oljuštenih, izdubljenih i isjeckanih na manje komade)
500 g jabuka (oljuštenih, izdubljenih i isjeckanih na manje komade)
500 g šećera
Sok od 1 limuna
1 kašičica vanilin šećera (opciono)

Priprema:

U velikoj šerpi, stavite isjeckane breskve, jabuke, šećer i sok od limuna. Dobro promiješajte da se šećer ravnomjerno rasporedi. Zagrijte šerpu na srednjoj vatri, sve dok smjesa ne proključa. Smanjite temperaturu na nisku i nastavite sa kuvanjem. Kuvajte smjesu na laganoj vatri oko 45-60 minuta, povremeno miješajući, dok voće ne omekša i šećer se ne rastopi. Skidajte pjenu koja se formira na površini. Kada voće postane mekano i smjesa se zgusne, štapnim mikserom ili viljuškom usitnite voće, ako želite da džem bude manje glatkiji i kremastiji. Ako želite, možete da dodate vanilin šećer. Kuvajte džem još nekoliko minuta na niskoj temperaturi, povremeno miješajući, sve dok ne dobijete željenu gustinu.

Savjet plus: Da biste provjerili da li je džem dovoljno gust, možete uraditi test sa tanjirićem- stavite malu količinu džema na tanjirić i ostavite je da se ohladi. Ako se stegne i ne razliva se kada ga lagano povučete prstom, džem je spreman.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()