Neodoljivi Gazpacho: Hladna krem supa koja osvježava i po najvećim vrućinama

Berina Kapa je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

19.07.2023. 06:15
  • Podijeli:
gaspaco-64ad20706f8bb.webp Foto: Pixabay

Iako smo navikli na tople supe tokom svih godišnjih doba, hladna krem supa nas itekako može osvježiti tokom ljeta.

Gazpacho je klasična hladna španska supa, savršena za vruće ljetne dane. Tradicionalno se pravi od svježeg paradajza, krastavica, crvenog luka i bijelog luka, a može se dodavati i drugo povrće po želji, piše ljepotaizdravlje.

Sastojci za 2 porcije:

4 zrelija paradajza (cca 500 g)
1 krastavica
1 paprika
1 crveni luk
1 čehne bijelog luka
1 kriška hljeba (koji je odstajao 2 dana)
2 kašike jabukovog sirćeta
3 kašike maslinovog ulja
100 ml vode
1/3 kašike morske soli
Malo bibera po želji

Priprema:
Povrće izrezati na kriške ili manje komade pa smjestiti u blender. Potom dodati komadiće hljeba, vodu, ulje, sirće i začine. Blendati 4-5 min na slabijoj brzini dok se ne dobije ujednačena masa.

Nakon blendanja, procijediti supu kroz sito, presuti u posudu ili bocu i ostaviti u frižider da se ohladi 2-3h.

Servirajte uz komadiće hljeba, krastavice, paradajza i peršuna (po želji), te pospite maslinovim uljem.

Čuvati u frižideru 2 dana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()