Napravite preukusne domaće kroasane sa džemom

Malo mlijeka, šećera, brašna, maslaca i džema, uz još nekoliko namirnica, biće dovoljno da napravite ove sjajne kroasane

19.03.2023. 20:15
  • Podijeli:
Kroasani (1)-64074bc4783c2.webp Foto: Pixabay

Ukoliko ste ljubitelj slatkog peciva, ovi preukusni kroasani će vam se sigurno dopasti.

Sastojci:
  • 300 ml mlijeka
  • tri kašičice šećera
  • 30 g kvasca
  • tri kašike ulja
  • kašika sirćeta
  • pola kašičice soli
  • dva jajeta
  • 600 g brašna
  • 125 g maslaca
  • džem po ukusu
 
Priprema:

U mlako mlijeko staviti izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i malo brašna, pa ostaviti da kvasac proradi. U većoj posudi sjediniti ulje, sirće, jedno jaje, so, preostali šećer i belance, dodati mlijeko, pa s kvascem i brašnom zamijesiti tijesto. 

Ostaviti da nadođe oko 45 minuta. Tijesto podijeliti na šest dijelova, pa svaki rastanjiti oklagijom na krugove. Ređati jedan na drugi i svaki premazati maslacem. Šesti krug ne premazivati. 

Tijesto opet rastanjiti oklagijom, isjeći na 16 trouglova, filovati džemom, pa urolati.

Slagati na pleh obložen papirom za pečenje, premazati preostalim umućenim žumancetom, te peći u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()