Napravite kompot, pitu ili salatu od breskve

Ova sočna voćka, koja djeluje osvježavajuće tokom ljeta, čisti tijelo od toksina i olakšava probavu, pomaže kod malokrvnost, štiti srce i krvne sudove...

09.08.2022. 11:02
  • Podijeli:
breskva-pixabay

Ukusna i vrlo zdrava breskva, koja je popularna u svim krajevima svijeta, porijeklom je iz sjeverozapadne Kine, gdje se vjerovalo da donosi sreću, izobilje i zaštitu.

Bila je izuzetno poštovana i kod drugih drevnih naroda, a stari Rimljani zvali su je "persijska jabuka". Od nje su pripremali ukusne poslastice, a koristili su je i kao dodatak slanim jelima, najčešće specijalitetima od mesa.

Danas je poznato da ova sočna voćka, koja djeluje osvježavajuće tokom ljeta, čisti tijelo od toksina i olakšava probavu, a istovremeno je dobar laksativ i diuretik, uklanja otoke i liječi malokrvnost i štiti srce i krvne sudove.

Foto: Pixabay

Štiti arterije

Breskva je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Najzastupljeniji vitamini u breskvi su A, C, E, K i B3. Od minerala tu su kalijum, bakar, mangan, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor i selen.

Sto grama ovog voća ima samo 40 kalorija, pa možete da ih jedete i kad ste na dijeti, samo treba da znate da jedna breskva srednje veličine ima oko 150 grama.

Za baršunast ten

Probajte masku od svježih, zrelih breskvi. Nakon 20 minuta masku treba skinuti, a lice oprati mlakim čajem od kamilice. Poslije nekoliko ovakvih tretmana koža postaje čista, glatka i elastična.

Zahvaljujući snažnim antioksidansima, od velike je koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma. Vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i bakterijskih infekcija, bolesti disajnih puteva i niza drugih oboljenja, dok vitamin E sprečava nastanak arterijskog plaka, suženja arterija i razvoj ateroskleroze.

Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida i lijepe i zdrave kože, dok visok sadržaj kalijuma predupređuje bubrežna oboljenja i čir na želucu.

Cijenjeno ulje koštica

Vlakna prisutna u ovim ukusnim plodovima pomažu radu organa za varenje, oslobađaju organizam od toksina, čuvaju zdravlje srca i pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Istovremeno, breskva je dobar laksativ i diuretik, a zbog idealnog odnosa kalijuma i natrijuma veoma je korisna za sve one koji imaju probleme sa oticanjem i malokrvnošću.

U svijetu se sve više koristi i ulje koje se dobija hladnim cjeđenjem koštica, a pokazalo se kao izvrsno sredstvo i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu. Oralno uzeto djeluje kao odličan laksativ i snižava povišeni holesterol, dok u spoljašnjoj upotrebi postiže izvanredne rezultate kod tretiranja ekcema i za masažu osjetljive, suve i starije kože.

Salata sa gorgonzolom

Sastojci:

- breskva

- 120 grama gorgonzole

- 50 grama oraha

- 2 kašike maslinovog ulja

- 2 kašike meda

- 2 kašike balzamovog sirćeta

- 200 grama rukole

- 150 grama čeri paradajza

- nekoliko šnita pršute

- so po ukusu.

Priprema

Breskvu isjecite na fine komade, prelijte malo maslinovim uljem i pecite na roštilj teflonu oko pet minuta sa obe strane. Ne dozvolite da breskve krenu da se tope.

U posebnoj činiji pomješajte gorgonzolu, med, sirće i orahe, dodajte tople breskve i ostavite da se arome prožmu. Prepolovite čeri, pršutu iscjepkajte na tračice i pomiješajte sa rukolom, dodajte ulje i so po potrebi. Servirajte u dubljoj činiji i na vrhu rasporedite miks breskvi i sira.

Foto: Pixabay

 

Kompot sa vanilom

Sastojci:

- breskve

- oljuštene

- otkoštene i isečene

- 1,5 kašika šećera po tegli

- četvrtina štapa vanile po tegli (opciono)

- voda
 

Priprema

Tegle i poklopce operite i osušite. Breskve isjecite na oblik kakav želite. Voće ređajte u tegle tako da ostane makar jedan prst prostora slobodan do ivice tegle.

U svaku teglu stavite šećer i vanilu, nalijte vodom do visine voća i poklopite. Tegle poređajte u šerpu u koju ste prethodno stavili kuhinjsku krpu.

Nalijte vodu do nešto iznad polovine visine tegle i uključite na srednju temperaturu. Kada voda provri, pustite da vri još desetak minuta i sklonite sa ringle. Ostavite da se ohladi i sklonite u špajz.

Lagana pita sa bademima

Sastojci

Za tijesto:

- 250 grama brašna

- prstohvat soli

- kašika šećera u prahu

- 170 grama putera, jaje

- 1-2 kašike hladne vode

Za nadjev:

- 700 grama breskvi

- 2 jajeta

- 120 grama šećera

- kašika brašna

- četvrtina kašičica cimeta

- 150 ml+ililitara milerama ili punomasne kisele pavlake

- plus šećer u prahu za posipanje.
 

Priprema

Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka, formirajte loptu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru na pola sata. Breskve oljuštite i isjecite na manje komade.

U drugoj posudi umutite jaja i šećer, dodajte brašno, cimet, a zatim mileram. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i formirajte po kalupu za pite.

Po tijestu rasporedite breskve i prelijte smjesom od jaja i milerama. Pecite 20 minuta na 180 stepeni, pospite listićima badema i pecite još dvadesetak minuta.

Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu.

 

 

 

 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()