Jednostavan i jeftin trik: Ovako će svaka torta imati poseban ukus

Otkrivamo tajne iz svijeta poslastica

05.04.2024. 15:52
  • Podijeli:
Torta (1)-63ecbb90095d1.webp Foto: Pixabay

Za čokoladnu tortu punog ukusa mnogi pretpostavljaju da moraju da se koriste čokolade vrhunskog kvaliteta, kao i da ostali sastojci moraju da budu skupi i kvalitetni. Ipak, to nije uvijek slučaj. Mark Beham se iznenadio kada je počeo da radi u poslastičarnici i kada je vidio da se za najbolje čokoladne torte pored čokolade koristi kakao.

 Ipak, postoji trik koji iskusni poslastičari dugo vremena koriste. Oni ne dodaju samo prosejani kakao, jer da bi čokoladna torta bila savršeno ukusna taj kakao mora da se kuva sa vodom ili nekom drugom tečnošću.

Zašto treba da kuvate kakao sa vodom? 

Kuvanje kakaoa (Bloom the cocoa powder) zvuči kao fensi tehnika poslastičara, ali sve što znači je rastvaranje kakao praha u vrućoj vodi prije nego što ga dodate u tijesto za torte. Kada to uradite, oslobađaju se ukusi i arome koje se nalaze u česticama kakaoa, pojačavajući ukus čokolade. Toplota izvlači više ukusa iz kakaoa, dajući vam čokoladnu tortu savršenog ukusa. Još jedan plus je što nema prosijavanja kakaoa jer se grudvice rastvaraju u vodi.

Kako koristiti kuvani kakao kada pravite čokoladnu tortu?


Možda ste već koristili ovu tehniku, a da niste bili svjesni zašto. Većina recepata za čokoladne torte zahtijeva tečnost poput vode ili kafe. Ako vaš recept zahtijeva mleko, rastopljeni puter, vruće ulje, ili čak Ginis ili crno vino, prvo zagrijte tečnost, a zatim rastvorite kakao u njoj. Kada tečnost krene da ključa dodajte kakao i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji nekoliko minuta da se ohladi prije nego što je sipate u tijesto, posebno ako ćete dodavati jaja ili puter. (U suštini dodajete kakao u vruću tečnost i vlažne sastojke umjesto u brašno.)

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()