Evo kako besprijekorno sterilizovati tegle za zimnicu

Čistoća staklenki i boca je ključni uslov da se sačuva kvaliteta i ukus zimnice

05.10.2023. 06:00
  • Podijeli:
tegla tegle pranje sudovi shutterstock_1661161237-6515421226884.webp Foto: Shutterstock

Besprijekorna čistoća staklenki i boca je ključni uslov da se sačuva kvaliteta i ukus zimnice. Uzalud sav trud oko pripreme ajvara, džema, salata ili soka ako ostane i trunka prljavštine u ambalaži zimnica će se pokvariti.

Osim toga rizikujete svoje i zdravlje svojih ukućana ukoliko jedete hranu koja nije u potpunosti sigurna.

Različiti ljudi različito pribjegavaju raznim načinima za sterilizaciju staklenki za zimnicu. Postoji opcija da se nakon temeljitog pranja tegle potapaju u vruću vodu kako bi ubile bakterije pri čemu treba biti maksimalno oprezan.

Prvo, tegle, posebno ako su od tanjeg stakla, mogu popucati kad dođu u dodir s vrućom vodom. Drugo, dok se tegle postavljaju u vodu ona prska na sve strane, pa postoji opravdan rizik da dobijete ozbiljne opekotine na rukama.

Umjesto toga bolje je i sigurnije primjenjivati jednostavan trik koji su koristile naše nane. One su na vrlo jednostavan način sterilizirale tegle, a njihova zimnica se nikad nije kvarila koliko god da je stajala u smočnici.

Kako biste postigli efekat sterilizacije potrebno je najprije dobro oprati tegle s deterdžentom za pranje suđa. Uklonite sve vidljive znakove prljavštine. Za pranje boca dobro dođu posebne četke koje imaju dugu dršku kako biste došli do najudaljenijih dijelova na dnu same boce.

Nakon što ih dobro operete i još bolje isperete ostavite ih na čistom zraku da se dobro ocijede i osuše. Prije samog pakovanja zimnice uključite rernu šporeta na 50 do 100 stepeni te unutra stavite čiste i suhe tegle.

Ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta da se steriliziraju. Nakon toga koristeći rukavice za pečenje izvadite ih iz rerne te u vruće tegle stavite vrući ajvar ili džem, odnosno sok od paradajza ili nekog drugog voća. Odmah zatvorite tegle i odložite ih u kutiju u koju ste stavili deku.

Kad sve završite zamotajte tegle u deku ili pokrivač kako bi se postepeno hladile sljedeća 24 sata. Poslije toga možete ih prebaciti u ostavu, a nakon otvaranja tegle sa zimnicom čuvajte u zamrzivaču jer je hrana došla u dodir sa zrakom i bakterijama koje se prenose na ovaj način.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()