Stevo Grabovac dobitnik nagrade “Vladan Desnica”: Odrastao sam u nezgodno vrijeme, o tome mogu jedino da pišem

Ova nagrada je jedino književno priznanje u Srbiji koje pisci dodeljuju piscima, a ustanovljena je u Narodnoj biblioteci 2022.godine.

24.06.2024. 20:40
  • Podijeli:
stevo grabovac-65a8c66268637.webp Foto: UNA

Pisac Stevo Grabovac, za roman o zločinu, odrastanju i prijateljstvu “Posle zabave” u izdanju Imprimatura, proglašen je danas na Kosančićevom vencu, na lokalitetu bivše Narodne biblioteke u Beogradu, laureatom književne nagrade “Vladan Desnica”.

Dobitnik nagrade za najbolji roman izrazio je zahvalnost što se njegovo ime našlo među najboljima poslije prošlogodišnjeg dobitnika Gorana Petrovića i rekao da je to „ogromna odgovornost i ali i strah”.

„Ovaj roman govori o tome koliko je ljudsko biće spremno nanijeti zla drugom biću. Odrastao sam u nezgodno vrijeme i svjedočio sam tome kolika količina zla može izaći iz ljudi, ali tada to nisam shvatao. Što sam stariji shvatam i manje. Zato jedino o tome mogu da pišem. Nisam pisao iz znanja i mudrosti, već iz začuđenosti pred svijetom koji ne mogu objasniti… To je moja knjiga, u njoj nema činjenica, nema istorijskih dokaza, nema ničega što bi je činilo nečim drugim, osim književnim djelom”, kazao je Grabovac u svom govoru.


Odluku žirija pročitao je Milisav Savić.

„Nagrada koju danas, po treći put dodeljuje Narodna biblioteka Srbije nosi ime velikog pisca Vladana Desnice proslavljenog romanom „Proleće Ivana Galeba”… Roman implicitno poručuje da je prošlo vreme velikih i malih priča, baziranih na intrigantnoj fabuli… Prepoznati prave vrijednosti u savremenoj književnosti nije lako, jer je književnost na udaru izopačenosti našeg vremena…Po mišljenju devetoro pisaca najbolji roman je „Posle zabave” Steve Grabovca. Grabovčev roman je dobrim djelom priča od krvi i mesa… Ovo je roman o ljudskoj nemoći pred maštom zla…”, dio je govora koji je Savić pročitao tokom proglašenja dobitnika.

Članovi žirija su i Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Vule Žurić, Enes Halilović, Đorđe Pisarev, Goran Gocić i Mirko Demić, a predsedavajući je Dušan Kovačević.


Petrović je prošle godine dobio nagradu za roman „Ikonostas”.

Ova nagrada je jedino književno priznanje u Srbiji koje pisci dodeljuju piscima, a ustanovljena je u Narodnoj biblioteci 2022.godine.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()