Zrak u Sarajevu jutros opasan po zdravlje, zagađenje 60 puta veće od normalnih vrijednosti

Građani se guše

21.12.2023. 06:43
  • Podijeli:
sarajevo zrak armin durgut pixsell-6574ca6ccf310.webp Foto: Armin Durgut / Pixsell

Indeks (ne)kvalitete zraka u Sarajevu jutros iznosi 350 i građani ponovo udišu najzagađeniji vazduh od svih glavnih gradova na svijetu.

To govore podaci sa servisa IQAir koji prikuplja sve inforamcije sa mjernih stanica. Jutros u 06:30 sati vrijednost zagađenih čestica su dosegle prosječnu vrijednost od 350 što čini zrak opasnim.

U nekim dijeliovima Sarajeva te vrijednosti idu i preko 400 (ulice Maguda, Sagrdžije, Višegradska, Skenderija, Nahorevska, Butmirska, Banjalučka, Derebent, Čadordžina...)

Koncentracija PM2.5 u Sarajevu trenutno je 60 puta veća od vrijednosti godišnje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za kvalitetu zraka.

Iza Sarajeva jutros su Delhi, Lahore, Accra, Dhaka, Karachi, Kolkata, Kampala, Kuwait City i Kabul.

Građanima se preporučuje da što manje vremena provode na otvorenom te da se na ulici pokušaju zaštititi odgovarajućim respiratonim maskama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()