Zašto se ne ulaže u istorijski biser?

Kozara, mjesto neiskorištenih potencijala

11.03.2023. 12:36
  • Podijeli:

Vazdušna banja, čuvena po herojskim borbama, šumama od istorijskog značaja, spomenicima i drugim znamenitostima - Kozara pravi je biser Republike Srpske. Ali biser, u koji se već godinama ne ulaže. Uskoro bi i to moglo biti promijenjeno, s obzirom da bi se pitanje regulacionog plana Kozare, trebalo naći pred nadležnim ministarstvom i Vladom Srpske.

Prirodni potencijali su među ključnim faktorima razvoja jedne zemlje. Jedan od velikih, ali nedovoljno iskorištenih potencijala je i Kozara. U blizini ove planine, koja je od granice Evropske unije udaljena samo 25 kilometara, gravitira devet gradova i opština. Sve su to činjenice koje ukazuju da bi Kozara mogla biti budući motor razvoja cijelog kraja, kaže pokretač ove inicijative poslanik u NS RS, Dražen Vrhova.

"Moj prijedlog je bio da Nacionalni park i ljudi odrede određene, kao teritorijalne džepove, za koje oni smatraju da mogu odvojiti par dunuma da može biti hotel sa spa centrom, Benkovac da bude sportski dio, za Tešića poljanu da budu etno sela, da predstavimo naš kraj, pa neki drugi dio Kozare da su vikend naselja i na taj način, ali želim da struka to kaže, ne ja. Mislim da to može potaknuti, ne samo Kozaru, već cijeli ovaj kraj", rekao je Vrhovac.

A da bi oživjeli cijeli kraj, neophodni su razgovori. Baš zato o tome je razgovarano na sastanku Savjeta za turizam Grada Prijedora. Naredni korak - upućivanje zvanične inicijative Skupštini Grada Prijedora i resornom ministarstvu.

"Mi sve zvanične inicjative ćemo razmotriti, vidjeti šta stoji u njima konkretno i u skladu s tim ćemo naravno i reagovati", kazao je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.

A reagovati se mora tako da se razvojem i izgradnjom turističkih kapaciteta i sadržaja, ne naruši prirodni ambijent ove krajiške ljepotice, koja je zbog svog kulturno-istorijskog nasljeđa, proglašena nacionalnim parkom.

"Mislim da niko ne želi da od Kozare napravi novi Zlatibor i definitivno i mi smatramo da to nije moguće jer Zakon o zaštiti prirode, Zakon o nacionalnim parkovima i svi zakoni, koji se tiču nacionalnog parka ne dozvoljavaju divlju gradnju", poručio je direktor Nacionalnog parka "Kozara", Božidar Nikoletić.

Da divlje gradnje neće biti, nadaju se i u Centru za životnu sredinu. Smatraju da već sada ima dovoljno posla da se sredi Kozara, a da bi dodatna izgradnja i dodatna opterećenja pomogla stihijski a ne strateški, što bi dovelo do pogoršanja trenutnih problema.

Sve navedeno upozorava nas da se ne smijemo oglušiti o molitvu šume koja glasi: "Prolazniče, kad pored mene prođeš, nemoj podići ruku ni na jedno stablo, ni na jedan grm. Nemoj me nepromišljeno povrijediti." Zato je neophodno iznaći najbolje načine da se istovremeno uloži u njen razvoj i izbjegne da postane krupan zalogaj za gladne investitore. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()