Haos u Italiji, grad u Sloveniji, nevrijeme blizu Hrvatskoj, u BiH zahlađenje

Prodorom hladne fronte sutra nas očekuje kratkotrajno i blaže zahlađenje

01.08.2023. 22:15
  • Podijeli:
Hrvatska nevreme tanjug-64baaad81383b.webp Foto: Tanjug/FOTO HINA/ADMIR BULJUBAŠIĆ

DHMZ je u popodnevnim satima dignuo razinu upozorenja za dvije hrvatske regije. Naime, za zagrebačku i karlovačku regiju više ne vrijedi žuto upozorenje kao do sada, nego narančasto upozorenje. Upozorenja su, podsjetimo, izdana zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena. Za osječku, riječku i gospićku regiju na snazi je ostalo žuto upozorenje.

Nevrijeme je oko 18 sati stiglo u Sloveniju, a jedna fronta je već stigla na Hrvatsku. Naime, jedna grmljavinska fronta prošla je kod Ptuja i došla nad Hrvatsko zagorje.

Na širem zagrebačkom području oko 19 sati počeo je puhati jači vjetar.

Druga fronta ušla je iz Italije u Sloveniju i sada je nad sjeverozapadnim dijelom Slovenije.

U Šmarju pri Jelšaj, gradiću između Celja i granice s Hrvatskom, pao je grad.

U Italiji, blizu Jesola, gradića u regiji Veneto, zabilježena je nova superćelija koja je rezultirala i pijavicom.

U BiH stiže zahlađenje

Približavanjem hladne fronte sa sjeverozapada, od sredine dana dolazi do porasta oblačnosti nad našim krajevima. Uz pretežno oblačno vrijeme u noći na srijedu (02.08.) i tokom srijede očekuje nas lokalno malo kiše.

Prodorom hladne fronte sutra nas očekuje kratkotrajno i blaže zahlađenje. Dnevni maksimumi sutra 25 do 31°C.

Hladna fronta će brzo napuštati naše krajeve, a sa zapada će od srijede krajem dana i navečer prodirati sve topliji zrak uz razvedravanje i postepeno jačanje južnog vjetra.

Četvrtak(03.08.) pa i većinom petak (04.08.) donijet će sunčano i vruće vrijeme uz povremeno pojačan jugo. Dnevni maksimumi tih dana 29 do 34, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne usljed fenskog efekta južnog vjetra – do 38°C.

U petak kasno poslijepodne i glavninom u noći na subotu (05.08.) sa sjeverozapada dolazi izražena promjena vremena uz padavine i nagli pad temperature. Najprije će zahvatiti sjeverozapad i zapad zemlje, a kasnije u noći na subotu proširila bi se na veći dio zemlje. Padavine se očekuju u cijeloj zemlji, lokalno obilnije uz nevremena.

Subota osjetno hladnija uz još većinom povremene padavine, kišu i pljuskove. Od noći na nedjelju (06.08.) postepeno smiravanje vremena, prestanak padavina i smanjenje oblačnosti saoštio je BHMETEO.BA

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()