Vodostaji rijeka u blagom porastu, obavještenja izdata za područje vodotoka Une

Najavljene intenzivne padavine i jak vjetar

17.01.2023. 07:16
  • Podijeli:
poplave Demirovac foto UNA-639623b173d28.webp Foto: UNA

Prema mjerenjima Agencije za vodno područje Save, vodostaji rijeka u vodotoku Save, Une, Sane, Sanice, Vrbasa i Bosne su u porastu. Ipak je naglašeno da zasad nema većih problema na terenu, ali su također izdata mjesta upozorenja od mogućih izlijevanja iz korita.

Hidrološko stanje obavještenja izdano je za samo nekoliko lokacija i to CS Tolisa - Demerovac na kanalu Demerovac gdje je jutros vodostaj iznosio 133 cm, na mjernoj stanici Ripač u vodotoku Une gdje je prema posljednjem mjerenju vodostaj iznosio 124 cm te mjestu Modrac gdje je u 6 sati izmjereno 126 cm.

Za sada nema većih problema, a intenzivne padavine bit će nastavljene i u toku dana.

Što se tiče Hercegovine, prema informacijama Agencije za vodno područje Jadranskog mora, visina Neretve u Mostaru iznosi 484 centimetra i u porastu je, ali se radi o standardnim vrijednostima i varijacijama vodostaja rijeke u Mostaru.

Na području Republike Srpske vodostaji su za sada u blagom porastu, a u izvještajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske vodostaj je u blagom porastu, ali nema izlijevanja iz korita.

Podsjetimo, zbog predstojećih obilnih padavina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, iz Agencije za vodno područje rijeke Save upozoravaju na porast vodostaja Save u slivovima Drine, Bosne, Une i Sane.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()