Vlada Federacije BiH odobrila isplatu plata radnicima "Zraka" za juni i juli

Ministar pravde FBiH Vedran Škobić kazao je da se radi o tempu implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava koja datira iz 2015. godine

24.08.2023. 15:19
  • Podijeli:
radnici_zrak-64882b9c3bb15.webp Foto: UNA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici odobrila sredstva za isplatu plata za mjesec juni i juli radnicima preduzeća "Zrak" koje je u stečaju u iznosu 86.000 KM. Također je produžen rok za otkup stanova certifikatima do kraja juna 2024. godine.

Odobrena su dva miliona KM za razvoj turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine te utvrđen koeficijent jedan za isplatu mjesečnih i egzistencijalnih naknada za borce i članove njihovih porodica.

Vlada FBiH utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila nacrt zakona o izmjenama i dopunama porodičnog zakona i nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o vanparničnom postupku.

Ministar pravde FBiH Vedran Škobić kazao je da se radi o tempu implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava koja datira iz 2015. godine a tiče se Zakona o vanparničnom postupku obiteljskog zakona, a tiče se oduzimanja poslovne sposobnosti. Po novm zakonu zvati će se ograničavanje poslovne sposobnosti.

"Zakonsko rješenje predviđa mogućnost da se navede za koje je poslove osoba sposobna, a za koje ne. U ova dva zakona će biti definisano ko ima pravo osobu smjestit u ustanovu socijalne zaštite, izmjene se tiču toga da će o prisilnom smještaju odlučivati sud. Vijeće Evrope dalo pozitivno mišljenje na ove izmjene zakona", kazao je Škobić.

Vlada je donijela odluku o raspodjeli sredstava od 12,9 miliona KM sa ciljem provođenja mjera energetske efikasnosti, a sredstva je osigurala Evropska unija. Programom će biti obuhvaćeno 2.600 jedinica.

Ministar prostornog uređenja Željko Nedić je kazao da je Vlada donijela odluku na temelju koje će biti realizovan program poboljšanja energetske učinkovitosti u dijelu privatnog smještaja na području FBiH.

"Realizaciju sredstava će provodit Fond za zaštitu okoliša FBiH i on će voditi sve aktivnosti po pitanju raspisivanja javnog natječaja", pojasnio je Nedić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()