U dvije uzastopne eksplozije bombi u Somaliji poginulo najmanje 100 ljudi

Bio je to najsmrtonosniji napad u Somaliji od kako je u napadu kamionom bombom , na istom mjestu u oktobru 2017. godine poginulo više od 500 ljudi

30.10.2022. 07:32
  • Podijeli:
somalija-napad-anadolija.jpg

U dvije uzastopne eksplozije bombi, koje su u subotu potresle Mogadišu, glavni grad Somalije, poginulo je najmanje 100 ljudi, a broj žrtava bi mogao rasti, kako je saopćio predsjednik Somalije, javljaju agencije.

Predsjednik Hassan Sheikh Mohamud u izjavi na mjestu eksplozije rekao je novinarima rano u nedjelju da je još gotovo 300 ljudi ranjeno.

Bio je to najsmrtonosniji napad u Somaliji od kako je u napadu kamionom bombom , na istom mjestu u  oktobru 2017. godine poginulo više od 500 ljudi.

Somalijska vlada okrivila je eksptremističku grupu Al-Shabab povezanu sa Al-Qaidom, koja često napada glavni grad.

Grupa ne preuzima odgovornost kao kada je veliki broj civila ubijen, kao u eksploziji 2017. godine.

Predsjednik Somalije izabran ove godine, rekao je da je zemlja i dalje u ratu s al-Shababom “i da mi pobježujemo”. Vlada, zajedno sa skupinama milicija, angažirana je u novoj ofenzivi protiv ekstremista koji drže velike dijelove zemlje, a vrši se pritisak na financijsku mrežu skupine.

Ekstremisti, koji traže islamsku državu, odgovorili su ubistvima istaknutih vođa klanova u očitom pokušaju da odvrate široku podršku ofenzivi.

Napad u Mogadišu dogodio se na dan kada su se predsjednik, premijer i drugi visoki dužnosnici sastali kako bi razgovarali o proširenim naporima u borbi protiv nasilnog ekstremizma, a posebno protiv al-Shababa.

Somalijska nacionalna novinska agencija na Twitteru je objavila da su se teroristi izveli dva napada autobombama.

Glasnogovornik nacionalne policije Sadiq Dodishe potvrdio je brojne civilne žrtve, uključujući i nezavisnog novinara Mohameda Saeda Kona.

Zoobe je jedna od najprometnijih raskrsnica u Mogadišu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()