U BiH snažna podrška pristupanju EU

Istraživanje javnog mnijenja na Zapadnom Balkanu

14.05.2024. 11:15
  • Podijeli:
brisel-sastanak-anadolija.jpg

Najnovije regionalno istraživanje javnog mnijenja na zapadnom Balkanu Centra za istraživanja Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) pokazuje snažnu podršku građana za pristupanje Evropskoj uniji (EU) i veliku većinu koja smatra da rat Rusije protiv Ukrajine nema opravdanje.

Istraživanje je provedeno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Na pitanje kako bi glasali da se danas održi referendum o pristupanju Evropskoj uniji, velika većina u pet od šest zemalja bi glasala za pristupanje. Podrška je u rasponu od 68 posto u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, do 92 posto u Albaniji. U Srbiji 40 posto građana podržava pristupanje Evropskoj uniji.

"Postoji snažna želja širom Balkana za jačanjem ekonomskih veza sa Zapadom i pridruživanjem EU", izjavio je Paul McCarthy, direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta.

"Ova snažna podrška pokazuje da ljudi širom regiona vjeruju da dalja integracija s Evropskom unijom može pomoći u postizanju održivog prosperiteta", kazao je McCarthy.

Prema mišljenju građana, ekonomska pitanja bi trebala biti prioritet za vlade zapadnog Balkana.

Sa izuzetkom Albanije, gdje građani smatraju da je nezaposlenost ključni problem, za građane preostalih zemalja regiona najveći problem predstavljaju visoke cijene i troškovi života.

Nadalje, u svih šest zemalja, korupcija je navedena među tri najznačajnija problema.

Istraživanje također pokazuje da većina građana u pet od šest zemalja zapadnog Balkana vjeruje da je napad Rusije na Ukrajinu potpuno ili donekle neopravdan. Međutim, u Srbiji većina od 49 posto vjeruje da je rat Rusije u Ukrajini potpuno ili donekle opravdan.

"Iako su ovi brojevi uglavnom pozitivni, odgovori srbijanskih ispitanika su zabrinjavajući", rekao je McCarthy.

Prema njegovim riječima, ako su mir i bezbjednost dugoročni ciljevi na Balkanu, bolja opcija za Srbiju je da odbaci ruske stavove i izgradi jače veze sa Zapadom.

Istraživanje je provedeno u ime Centra za istraživanja Međunarodnog republikanskog Insituta od strane Ipsosa između 2. februara i 5. marta 2024. Podaci su prikupljeni putem CAPI intervjua "licem u lice" u domovima ispitanika kroz višestepenu metodu vjerovatnoće koja je korištena na način da se postignu reprezentativni uzorci na državnom nivou u svih šest zemalja.

Stope odgovora se kreću od 21 do 40 posto. Veličina uzorka po zemlji varira između n=1,036 i n=1,238, a margina greške se kreće od 2.8 do 3.0 postotnih bodova, saopćeno je iz Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()