Tužilac zadužio predmet protiv Bakira Izetbegovića i ostalih

Garaplija, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti, predao je krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH 27. maja

25.06.2024. 10:50
  • Podijeli:
bakir_izetbegovic - anadolija-639dc446d7abb.webp Foto: Anadolija

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika stranke Naroda i pravde Kemala Ademovića, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice "Ševe" Nedžada Herende, te više NN lica, po prijavi Edina Garaplije.

"Nakon primanja podneska, u skladu sa standardnom procedurom, formiran je predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu koji će preduzeti potrebne radnje radi provjere navoda iz prijave", potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Garaplija, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti, predao je krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH 27. maja.

U krivičnoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe 1996. godine pristupili grupi za organizovani kriminal.

Zajedno su, ističe se, djelovali s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obavezni da u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao vršioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u organima i tijelima BiH, provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela.

U krivičnoj prijavi se ukazuje da su samim tim izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubistava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije "Ševe" i druge NN osobe.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()