Tresla se Dalmacija, minutu nakon toga i BiH, a bilo je i pet potresa u Srbiji… Seizmolog objasnio šta se to događa

Građani ostali uznemireni

27.12.2023. 14:40
  • Podijeli:
profimedia-0299915021-zemljotres-potres.jpg Foto: Profimedia

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jutros u 6:31 potres s epicentrom kod Čiova, 3 kilometra južno od Trogira. Magnituda potresa iznosila je 3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stepena EMS.

Iako je riječ o umjerenom potresu, uznemirio je mnoge Dalmatince. Javljali su na društvenim mrežama da je zvučalo poput eksplozije.

Samo minutu kasnije, drugi potres pogodio je sjeveroistok BiH. Epicentar je bio 15 kilometara od Sanskog Mosta i 56 kilometara od Banje Luke. Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra, magnituda toga potresa, koji se osjetio i u Hrvatskoj, bila je 2.8 prema Richteru.

Također, u Srbiji je jučer zabilježeno pet potresa magnitude manje od 3 prema Richteru.

Seizmolog dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu objasnio je za Jutarnji list kako su oni povezani.

"Što se tiče potresa koji su se dogodili u posljednjih par dana, mogu reći da su prilično uobičajeni. S vremena na vrijeme se dogode malo intenzivnije serije, ali to nije ništa izvan okvira nekakve očekivane seizmičnosti ovog područja. Ovi događaji na području Srbije i potres u blizini Trogira od jutros nisu niti na koji način povezani jer su to relativno mali potresi udaljeni više stotina kilometara", rekao je.

Do svih potresa dolazi zbog interakcije tektonskih ploča, Jadranske mikroploče i Euroazijske ploče u širem smislu, u području Dinarida. Ta interakcija se očituje u pojavi potresa, koji su ponekad jaki i destruktivni, ali većinom slabi do umjereni.

Najsnažniji potresi u posljednje vrijeme na našem području bili su 2020. godine. Prvo je Zagreb 22. marta pogodio potres magnitude 5.5 prema Richteru. Zatim je 28. decembra ujutro potres od 5 stepeni pogodio Petrinju. Niko nije očekivao da će uslijediti još gori. Razorni potres pogodio je Petrinju 29. decembra 2020. godine u 12.19. Magnituda toga potresa iznosila je 6.2 prema Richteru. U zagrebačkom potresu poginula je 15-godišnjakinja, a u Petrinji je poginulo šestero ljudi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()