Zemlje EU u prošloj godini uložile oko 69 milijardi eura za zaštitu okoliša

Novac je uložen u nabavku postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vozila za transport otpada, kupovinu zemljišta za stvaranje prirodnog rezervata i čistiju opremu za proizvodnju manje zagađujućih emisija

20.07.2023. 15:08
  • Podijeli:
eu_okoliš_anadolija 1-64b929820d995.webp Foto: Anadolija

Zemlje Evropske unije (EU) su 2022. godine uložile oko 69 milijardi eura u potrebna sredstva za pružanje usluga zaštite životne sredine, objavio je Eurostat kasno u srijedu, prenosi Anadolija.

Novac je uložen u nabavku postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vozila za transport otpada, kupovinu zemljišta za stvaranje prirodnog rezervata i čistiju opremu za proizvodnju manje zagađujućih emisija.

Prema podacima, najviše novca je uloženo u kanalizaciju (44 posto ukupnog iznosa) i usluge upravljanja otpadom (25,7 posto).

Ostatak sredstava preusmjeren je za zaštitu zraka (10,5 posto), za zaštitu od zračenja i istraživanje i razvoj okoliša zajedno s ostalim aktivnostima zaštite okoliša, uključujući opštu ekološku administraciju i obrazovanje (7,8 posto), za zaštitu tla i podzemnih voda (6 posto), za zaštitu biodiverziteta i krajolika (4,4 posto), a preostalih 1,6 posto za smanjenje buke.

U privatni sektor uloženo je 65 posto ukupnih sredstava od oko 44 milijarde eura, dok su državni i neprofitni sektori dobili preostalih 35 posto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()