Zelenski apeluje: Bajden i Si Đinping da dođu na mirovni samit

Rusija je saopštila da ne vidi smisao u konferenciji na koju Moskva u ovom trenutku nije pozvana.

26.05.2024. 12:36
  • Podijeli:
volodimir zelenski, 5 april 2023 - profimedia-65f025bbcf7e5.webp Foto: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski apelovao je na predsjednika SAD Džozefa Bajdena i kineskog predsjednika Si Đinpinga da se pridruže predstojećem mirovnom samitu o ratu u Ukrajini, dok traje ofanziva ruskih snaga.

Zelenski je u video-obraćanju na engleskom jeziku apelovao na svjetske lidere "koji se još drže po strani u odnosu na napore Globalnog samita" da pokažu svoje liderstvo "u pravcu postizanja pravog mira, a ne samo pauze između napada".

Rusija je saopštila da ne vidi smisao u konferenciji na koju Moskva u ovom trenutku nije pozvana.

Komentari Zelenskog uslijedili su dva dana nakon što su ruski izvori rekli Rojtersu da je Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini uz dogovor o prekidu vatre kojim se uvažavaju trenutne linije fronta.

Švajcarska će biti domaćin konferencije na visokom nivou o miru u Ukrajini u ljetovalištu Burgenštok izvan Lucerna 15. i 16. juna.

Više od 160 delegacija iz cijelog svijeta pozvane su da prisustvuju događaju, a Rusija nije na listi gostiju. /

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()