Zajednička vojna vježba SAD, Japana i Južnje Koreje

Cilj suprostavljanje sve većem nuklearnom arsenalu Sjeverne Koreje

17.04.2023. 21:11
  • Podijeli:
vjezbe - sad koreja - reuters-6401bb2f281db.webp Foto: Reuters

Amerika, Južna Koreja i Japan obavili su danas zajedničku vojnu vježbu s ciljem suprotstavljanja sve većem nuklearnom arsenalu Sjeverne Koreje.

Južnokorejska mornarica saopštila je danas da se trostrani manevri održavaju u međunarodnim vodama kod istočne obale te zemlje i usmjerene su na savladavanje procedura za otkrivanje, praćenje i razmjenu informacija o dolazećem sjevernokorejskim balističkim projektilima. U jednodnevnim manevrima učestvuje po jedan razarač "Aegis" iz svake od zemalja.

"Cilj manevara je poboljšanje kapaciteta odgovora protiv balističkih projektila i jačanje sposobnosti za vršenje zajedničkih operacija jer se nastavlja eskalacija nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje", rekao je portparol južnokorejske mornarice Đang Dojang.

Amerika i Južna Koreja, takođe danas su održali odvojene bilateralne manevre uz učešće oko 110 vojnih aviona, uključujući napredne "F-35". Manevri će biti nastaljeni do 28. aprila.

Tokom prošle sedmice,Sjeverna Koreja je izvršila prvo ispaljenje interkontinentalnog balističkog projektila sa pogonom na čvrsto gorivo. Agencija AP navodi da se smatra da je ovo oružje mnogo pokretnije i teže za otkrivanje i da bi moglo da direktno gađa kopneni dio SAD.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()