WHO: Samo deset od 36 bolnica u Gazi pruža djelimične usluge

Zdravstveni sistem jedva preživljava

28.03.2024. 13:24
  • Podijeli:
napad gaza anadolija-65e0c7cfefb80.webp Foto: Anadolija

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da samo deset od 36 bolnica u Gazi djelimično pruža usluge, te da zdravstveni sistem jedva "preživljava".

Ghebreyesus je na platformi društvenih medija X podijelio informacije o zdravstvenom stanju u Gazi, koja je pod intenzivnim napadima Izraela.

“Od 36 bolnica u Gazi, samo deset pruža djelimične usluge”, naglasio je Ghebreyesus.

Poručio je da zdravstveni sistem jedva preživljava.

Ghebreyesus je naveo da je bolnica Amal, koja se nalazi u Khan Younisu na jugu Gaze i koja je povezana s palestinskim Crvenim polumjesecom, prestala pružati usluge zbog sukoba u i oko ustanove 26. marta.

Ponavljajući svoj poziv na hitan prekid napada na bolnice u Gazi, Ghebreyesus je naglasio da medicinsko osoblje, pacijenti i civili moraju biti zaštićeni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()