Wall Street blago porastao

U fokusu ulagača bile su, kao i prethodnih dana, dionice tehnoloških kompanija

27.06.2024. 08:22
  • Podijeli:
vol strit wall street profimedia-0193993005-63b59a9f7b7a4.webp Foto: Profimedia

Na Wall Streetu su cijene dionica blago porasle, a trgovalo se oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči objave novog izvještaja o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones indeks ojačao je 0,04 posto, na 39.127 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,16 posto, na 5.477 bodova, a Nasdaq 0,49 posto, na 17.805 bodova.

U fokusu ulagača bile su, kao i prethodnih dana, dionice tehnoloških kompanija.

Cijena dionice Nvidie, glavne zvijezde na tržištu u posljednje vrijeme, blago je pala, no porasle su cijene divova, kao što su Applea, Amazon i Tesla.

Trgovalo se oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči novog izvješća o inflaciji u SAD-u u svibnju, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Ulagači se nadaju daljnjem popuštanju inflacije, što bi podržalo nade u znatnije smanjenje kamata američka centralna banke u ovoj godini.

Čelnici Feda posljednjih dana poručuju da je inflacija i dalje osjetno iznad ciljanih nivoa centralne banke i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

Na tržištu se, pak, procjenjuje da će Fed do kraja godine u dva navrata smanjiti kamate, počevši od septembra.

A na evropskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 8.225 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 18.155 bodova, a pariški CAC 0,69 posto, na 7.609 bodova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()