Više od polovine svjetskih jezera se smanjilo u posljednjih trideset godina

"Ovo se ne smije zanemariti", rekao je Yao

19.05.2023. 19:20
  • Podijeli:
jezero (1)-6437e0a65d8e7.webp Foto: Pixabay

Više od polovine velikih svjetskih jezera i akumulacija smanjilo se od ranih 1990-ih, uglavnom zbog klimatske krize i ljudske potrošnje, pojačavajući zabrinutost oko opskrbe vodom za poljoprivredu, hidroenergiju i ljudsku potrošnju, pokazalo je istraživanje.

Tim međunarodnih istraživača izvijestio je da su neki od najvažnijih svjetskih izvora slatke vode, od Kaspijskog mora između Europe i Azije, do južnoameričkog jezera Titicaca gubili vodu kumulativnom stopom od oko 22 gigatone godišnje tokom gotovo tri desetljeća, što je jednako ukupna potrošnja vode u SAD,-u za cijelu 2015.

Fangfang Yao, površinski hidrolog sa Univerziteta u Virginiji koji je vodio studiju objavljenu u četvrtak u časopisu Science, rekao je da je 56% smanjenja prirodnih jezera uzrokovano globalnim zagrijavanjem i ljudskom potrošnjom, pri čemu je zagrijavanje "veći udio toga" .

Naučnici za klimu općenito misle da će sušna područja u svijetu postati suša zbog klimatskih promjena, a vlažna područja sve vlažnija, ali studija je otkrila značajan gubitak vode čak i u vlažnim regijama.

"Ovo se ne smije zanemariti", rekao je Yao.

Naučnici su procijenili gotovo 2000 velikih jezera pomoću satelitskih mjerenja u kombinaciji s klimatskim i hidrološkim modelima.

Otkrili su da su neodrživo ljudsko korištenje, promjene u padavinama i otjecanju, sedimentacija i rastuće temperature globalno smanjile razinu jezera, pri čemu je 53% jezera pokazalo pad od 1992. do 2020. godine.

Gotovo 2 milijarde ljudi širom svijeta izravno je pogođeno, a mnoge su se regije posljednjih godina suočile s nestašicom vode.

Naučnici i aktivisti dugo su govorili da globalno zagrijavanje ne smije premašiti 1,5 stepen Celzijusa ako želimo izbjeći najkatastrofalnije posljedice klimatskih promjena. Svijet se trenutno zagrijava brzinom od oko 1,1C.

Studija objavljena u četvrtak otkrila je da je neodrživo ljudsko korištenje isušilo jezera, poput Aralskog jezera u centralnojAziji i Mrtvog mora na Bliskom istoku, dok su jezera u Afganistanu, Egiptu i Mongoliji pogođena rastućim temperaturama, što može povećati gubitak vode u atmosferu.

Razine vode porasle su u četvrtini jezera, često kao rezultat izgradnje brana u udaljenim područjima poput unutarnje tibetanske visoravni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()