"Viner Cajtung" prekida dnevno štampanje nakon tri vijeka

Kraj jedne ere

30.06.2023. 20:35
  • Podijeli:
novine-pixabay.jpg Foto: Pixabay / Ilustracija

Austrijski list "Viner cajtung", jedan od najstarijih listova u svijetu, prekinuo je dnevno štampanje nakon više od tri vijeka.

Prvi put objavljen 8. avgusta 1703. godine, pod imenom "Vinerišes diarium", list je zamišljen tako da pruži trezven prikaz vijesti "bez ikakvog govorništva ili poetskog sjaja".

"320 godina, 12 predsjednika, 10 careva, dvije republike, jedan list", napisano je na posljednjoj štampanoj naslovnici.

"Viner cajtung", koji je u vlasništvu vlade ali je urednički nezavisan, doživio je nagli pad zarade nakon što je nedavnim zakonom ukinuta obaveza da kompanije plaćaju za objavljivanje promjena u komercijalnom registru u štampanom izdanju.

List, koji se smatrao kvalitetnim izdanjem sa velikim brojem članaka, koji su pokrivali domaće i strane vijesti, kulturu i poslovni sektor, bio je prinuđen da ukine 63 radna mjesta i da smanji broj zaposlenih u uređivačkom sektoru za gotovo dvije trećine, na 20.

"Viner cajtung" nastaviće sa objavljivanjem vijesti na internetu, a planirano je štampanje jednom mjesečno, prenio je AP.

U posljednjem štampanom dnevnom izdanju objavljen je intervju sa čuvenim austrijskim glumcem Arnoldom Švarcenegerom. U tekstu se navodi da list, nažalost, neće moći da kao moto koristi frazu "vratiću se", koju izgovara lik kojeg Švarceneger tumači u franšizi "Terminator".

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()