Uživo: Izrael neće dobiti izjavu o osudi Irana u Vijeću sigurnosti UN-a

Šef UN-a António Guterres pozvao je u nedjelju, 14. aprila, na maksimalnu suzdržanost nakon iranskih osvetničkih napada na Izrael

15.04.2024. 09:00
  • Podijeli:
vijece sigurnosti reuters-652ff6995be05.webp Foto: Reuters

Iran je u subotu navečer, 13. aprila, lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu.

Šef UN-a António Guterres pozvao je u nedjelju, 14. aprila, na maksimalnu suzdržanost nakon iranskih osvetničkih napada na Izrael. Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, Guterres je rekao:

"Bliski istok je na rubu. Ljudi u regiji suočavaju se sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba punih razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju."

Nastavljaju se letovi na iranskim aerodromima

Aerodromi u iranskoj prijestolnici Teheranu nastavili su letove u ponedjeljak u 6:00 po lokalnom vremenu, javila je iranska državna novinska agencija Tasnim.

U nedjelju su oba aerodroma u Teheranu, aerodrom Imam Homeini i aerodrom Mehrabad, obustavili letove nakon što je iranski napad na Izrael podstakao regionalne tenzije.

Putovanje je poremećeno: u subotu su otkazana najmanje tri leta United Airlinesa koja su išla ka Bliskom istoku ili su polazila sa njega zbog sukoba.

Holandski avioprevoznik KLM rekao je da će prestati letjeti iznad Irana i Izraela "iz predostrožnosti", ali će nastaviti da leti za i iz Tel Aviva.

Austrian Airlines i Lufthansa — trenutno jedine dvije zapadne kompanije koje obavljaju međunarodne letove za Iran — najavile su obustavu letova za i iz Teherana do 18. aprila.

Blinken razgovara s ministrima vanjskih poslova Jordana, Saudijske Arabije, Turske i Egipta

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je sa svojim kolegama u Jordanu, Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Egiptu nakon iranskih uzvratnih napada na Izrael, navodi se u njegovom uredu.

Tokom svojih razgovora, najviši američki diplomata je ponovio da Washington ne traži eskalaciju u regionu, već će nastaviti da podržava odbranu Izraela.

Blinken je također razgovarao o važnosti povećanja humanitarne pomoći pojasu Gaze.

Izrael neće dobiti izjavu o osudi Irana u Vijeću sigurnosti UN-a

Gabriel Elizondo izvještava iz sjedišta UN-a u New Yorku.

Izrael se svakako nadao da će doći do osude iranskih napada, ali čini se da neće biti izjave Vijeća sigurnosti. Vijeće radi s konsenzusom i jasno je da oko toga nema konsenzus.

Izraelcima se to neće svidjeti, ali moram istaknuti da su nakon izraelskog napada na iransku diplomatsku misiju u Damasku 1. aprila Rusija i Alžir, te druge članice Vijeća sigurnosti također tražile izjavu osude i to se nije dogodilo, zbog blokade Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Dakle, gdje smo? Vratili smo se na tačku kada svi pozivaju na suzdržanost i gdje svi članovi vijeća, a to je mjesto gdje imamo neku vrstu jednoglasnosti, pozivaju na odsustvo eskalacije.

I jasno je da je lopta sada u dvorištu Izraela jer je Iran rekao da ovu stvar u ovom trenutku smatra završenom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()