Uragan Ian poharao Kubu i ostavio je u potpunom mraku, sada ide na Floridu

Dvije osobe na otoku smrtno stradale

28.09.2022. 07:07
  • Podijeli:
kuba_uragan_reuters-1664341711643.webp Foto: Reuters

Kuba je potpuno ostala bez električne energije nakon što je uragan Ian pogodio zapadni dio otoka, objavila je kubanska vlada.

Prema informacijama koje je objavio Reuters, najmanje dvije osobe su poginule, a više zgrada je oštećeno.

"Električni sistem doživio je potpuni kolaps", rekli su dužnosnici, nakon što jednu od glavnih elektrana ne mogu vratiti u pogon, te je tako 11 miliona ljudi ostalo u mraku.

Stanovnici floridske obale Meksičkog zaljeva napuštaju svoje domove prije dolaska uragana Ian koji je na putu prema Floridi i očekuje se da će udariti o obalu u srijedu navečer, uz razorne vjetrove od 200 kilometara na sat i obilne padavine.

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride je pod naredbama o evakuaciji ili upozorenjima a prema procjeni Nacionalnog centra za uragane Ian bi najvjerovatnije trebao stići do obale južno od Tampe, u blizini Sarasote, gdje su kilometri pješčanih plaža i brojna odmarališta, omiljena među starijim i turistima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()