UNICEF: U Južnoj Aziji svake godine u opasnosti od ekstremnih vrućina oko 460 miliona djece

Djeca koja žive u ovoj regiji ekstremnim su vrućinama pogođena više od djece u bilo kojem drugom dijelu svijeta, stoji u izvješću objavljenom u ponedjeljak

07.08.2023. 15:32
  • Podijeli:
unicef_djeca_anadolija 2-64d0f1d1803e4.webp Foto: Anadolija

Po podacima UNICEF-a u Južnoj Aziji je svake godine u opasnosti od ekstremnih vrućina oko 460 miliona ili 75 posto djece.

Djeca koja žive u ovoj regiji ekstremnim su vrućinama pogođena više od djece u bilo kojem drugom dijelu svijeta, stoji u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

“To znači da je 75 posto djece u Južnoj Aziji već izloženo ekstremno visokim temperaturama u usporedbi s njih 32 posto koliko im ih je izloženo na globalnoj razini”, stoji u priopćenju.

Riječ je o područjima u kojima se temperature više od 83 dana godišnje u prosjeku penju iznad 35 stepeni Celzijusa.

“S obzirom na to da svijet ključa, podaci jasno pokazuju da su životi i dobrobit miliona djece širom južne Azije sve ugroženiji zbog učestalijih toplinskih valova i visokih temperatura”, rekao je Sanjay Wijesekera, regionalni direktor UNICEF-a za južnu Aziju.

“Posebno smo zabrinuti za novorođenčad, za sasvim malu djecu, za pothranjenu djecu i za trudnice jer su najosjetljiviji na toplinske udare i ostale ozbiljne posljedice".

Djeca su puno izloženija opasnosti od ekstremnih vremenskih uvjeta, jer se njihov organizam nije u stanju nositi s ekstremnim vrućinama, kao što je to slučaj s odraslima.

UNICEF kao posljedice navodi ubrzan rad srca, glavobolje, otkazivanje organa i nesvjesticu.

U južnoj pakistanskoj pokrajini Sindh, koju su prije godinu dana pogodile katastrofalne poplave u opasnosti od ekstremnih vrućina je u junu 2023. bilo više od 800.000 djece.

UNICEF-ovi predstavnici savjetuju da se u takvim ekstremnim okolnostima “maloj djeci stavljaju oblozi s ledom, da ih se hladi lepezama ili vodenom maglom kako bi im se snizila tjelesna temperatura, a uranjanje u hladnu vodu može pomoći starijoj djeci”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()