UNESCO uvrstio dva lokaliteta u Ukrajini na listu ugrožene svjetske baštine

Katedrala Svete Sofije u glavnom gradu Kijevu i srednjovjekovni centar Lavova su na listi UNESCO-ve svjetske baštine od centralnog značaja za kulturu i istoriju Ukrajine

15.09.2023. 20:51
  • Podijeli:
katedrala svete sofije kijev profimedia-650498fb9ccae.webp Foto: Profimedia

Komitet Ujedinjenih nacija (UN) za svjetsku baštinu u petak je uvrstio dva lokaliteta u Ukrajini na svoju listu ugroženih mjesta svjetske baštine, javlja Anadolu.

Katedrala Svete Sofije u glavnom gradu Kijevu i srednjovjekovni centar Lavova su na listi UNESCO-ve svjetske baštine od centralnog značaja za kulturu i istoriju Ukrajine.

Nijedna lokacija nije stradala otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022, a Lavov, koji se nalazi na zapadu zemlje je uglavnom pošteđen napada.

Odluka je donesena na 45. sjednici Komiteta svjetske baštine koja se održava u Saudijskoj Arabiji. Komitet održava UNESCO-vu listu svjetske baštine i nadgleda očuvanje lokaliteta.

Katedrala Svete Sofije sa zlatnom kupolom, koja se nalazi u srcu Kijeva, izgrađena je u 11. vijeku. Spomenik bizantijske umjetnosti sadrži najveću zbirku mozaika i fresaka iz tog perioda, a okružen je manastirskim zgradama iz 17. vijeka.

Druga lokacija je istorijski centar Lavova, blizu granice s Poljskom.

Dvorac iz petog vijeka gleda na ulice i trgove izgrađene između 13. i 17. vijeka. Lokalitet uključuje sinagogu, kao i pravoslavne i katoličke vjerske objekte.

"U svom urbanom tkivu i svojoj arhitekturi, Lavov je izvanredan primjer fuzije arhitektonskih i umjetničkih tradicija istočne Evrope s tradicijama Italije i Njemačke. Politička i komercijalna uloga Lavova privukla je niz etničkih grupa različitih kulturnih i vjerskih tradicija", navode iz UNESCO-a.

UNESCO je u januaru dodao ukrajinski crnomorski lučki grad Odesu na svoju listu ugrožene baštine.

Prema konvenciji UNESCO-a iz 1972. godine, koju su ratificirale i Ukrajina i Rusija, potpisnice se obavezuju da će "pomagati u zaštiti navedenih lokaliteta" i "dužne su da se uzdrže od poduzimanja bilo kakvih namjernih mjera" koje bi mogle oštetiti mjesta svjetske baštine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()