Ukupan svjetski dug iznosi 315 biliona dolara

Talas rasta globalnog duga najveći, najbrži i najširi od Drugog svjetskog rata

30.05.2024. 18:57
  • Podijeli:
shutterstock, novac pada s neba, pare, helikopter, sreća, bogatstvo, dobitak, dolari-66437c96714dd.webp Foto: Shutterstock

Institut za međunarodne finansije (IIF) objavio je da je svijet zarobljen u dugovima od 315 biliona dolara.

Talas rasta globalnog duga najveći, najbrži i najširi od Drugog svjetskog rata, što se poklopilo sa pandemijom kovida 19.

“Ovo povećanje označava drugi uzastopni kvartalni rast i prvenstveno se odnosi na tržišta u razvoju, gdje je dug porastao na neviđenih 105 biliona dolara”, navodi finansijska institucija sa sjedištem u Vašingtonu u svom kvartalnom izvještaju.

Ipak, otprilike dvije trećine duga potiče iz formiranih ekonomija, čemu najviše doprinose Japan i SAD.

Međutim, uopšteno opada odnos duga prema BDP-u za takve ekonomije, što se smatra dobrim pokazateljem sposobnosti određene zemlje da servisira svoje dugove.

S druge strane, na pomenuta tržišta u razvoju otpada jedna trećina duga, ali je njihov odnos duga prema BDP-u dostigao novi maksimum od 257 posto.

U posljednjih devet mjeseci globalni dug porastao je za osam biliona dolara, a prije samo deset godina bio je manji za 100 biliona dolara, naveo je ranije IIF. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()