Ukrajinci tvrde da su povratile kontrolu nad nekoliko platformi za bušenje plina i nafte u blizini Krima

U izjavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram od ponedjeljka, GUR navodi da su kijevske snage ponovo zauzele platforme za bušenje poznate kao “Kule Bojko” u “jedinstvenoj operaciji”

12.09.2023. 15:52
  • Podijeli:
krim most reuters-64b4c9cf0472f.webp Foto: Reuters

Ukrajinske snage povratile su od Rusije kontrolu nad nekoliko platformi za bušenje plina i nafte u blizini Krima, saopćila je ukrajinska vojna obavještajna služba (GUR).

U izjavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram od ponedjeljka, GUR navodi da su kijevske snage ponovo zauzele platforme za bušenje poznate kao “Kule Bojko” u “jedinstvenoj operaciji”.

Navodi se da je platforme od 2015. godine okupirala Rusija, koja je zauzela i anektirala Krim 2014., a da ih je Moskva koristila u vojne svrhe od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Rusija nije odmah komentarisala izvještaj, a novinari Reutersa nisu bili u mogućnosti da nezavisno provjeri informacije GUR-a.

“Za Ukrajinu je vraćanje kontrole nad kulama Bojko bilo od strateškog značaja i kao rezultat toga Rusija je izgubila mogućnost da ih koristi u vojne svrhe”, navodi GUR.

“Rusija je lišena mogućnosti da u potpunosti kontroliše vode Crnog mora, a to čini Ukrajinu mnogo koraka bliže povratku Krima“, dodaje se.

Tokom operacije, saopštio je GUR, došlo je do sukoba ukrajinskih specijalaca na čamcima i ruskim borbenim avionom koji je navodno oštećen i primoran da se povuče.

GUR također navodi da je zaplijenjena helikopterska municija i radarski sistem koji može pratiti kretanje brodova u Crnom moru.

Rusko ministarstvo odbrane nije dalo nikakav komentar o ukrajinskim tvrdnjama, ali je poslednjih nedelja tvrdilo da su ruski ratni avioni uništili nekoliko ukrajinskih vojnih glisera u tom području.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će učiniti sve što može da povrati Krim i pozvao međunarodne saveznike da podrže te napore. Mostovi koji povezuju poluostrvo s ruskim kopnom i okupiranom Ukrajinom bili su pod stalnim napadima zračnih i morskih dronova posljednjih mjeseci.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()