Ukrajina očekuje 'snažnu odluku' na samitu NATO-a

Nije precizirao šta misli da bi takva odluka podrazumijevala

25.06.2024. 17:29
  • Podijeli:
volodimir zelenski samit ukrajina švajcarska reuters-666e8aaac5408.webp Foto: Reuters

Ukrajina želi da vidi “snažnu” odluku donesenu na samitu NATO-a u Washingtonu idućeg mjeseca, dok Kijev pokušava da unaprijedi svoj strateški cilj pridruživanja vojnom savezu, izjavio je za Reuters savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog za vanjsku politiku.

Ihor Žovkva, koji je govorio u intervjuu uoči putovanja u Luksemburg na sastanak Evropske unije koji će formalno pokrenuti pregovore o pridruživanju Ukrajine, kazao je da Kijev želi da se samit NATO-a završi konkretnim rezultatima.

"Mislim da taj samit zaslužuje čvrstu odluku, uključujući i Ukrajinu. Jer, mislim, ako vam nedostaju čvrste odluke o Ukrajini, samit će biti beskorisan", izjavio je on u Kijevu.

Nije precizirao šta misli da bi takva odluka podrazumijevala.

Zelenski, koji je bezuspješno lobirao za politički poziv da se pridruži alijansi na samitu u Vilnjusu prošlog ljeta, kazao je da bi ovogodišnji samit trebao riješiti pitanje pozivanja Kijeva da se pridruži.

Dok su čelnik NATO-a Jens Stoltenberg i Washington saopćili kako ne očekuju da će 32 članice alijanse na samitu od 9. do 11. jula pozvati Kijev koji je u ratu da se pridruži, Stoltenberg je rekao kako se nada da će pokazati da se Ukrajina približava članstvu.

Saveznici su raspravljali o mogućem tekstu izjave na samitu koji bi mogao poslati taj signal, kao što je izjava da je put Ukrajine u NATO "nepovratan".

"Zaslužujemo snažnu odluku. Svaka odluka NATO-a donosi konsenzus. I svi to znamo, i razumijemo da će se možda ovoga puta konsenzus ponovo stvoriti poslednjeg dana prije samita", kazao je Žovkva.

Do sada nije bilo službenog odgovora ukrajinske vlade na izvještaj Reutersa u utorak ujutru da savjetnici američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa razmišljaju o tome da poruče Kijevu da će dobiti dodatno američko oružje samo ako uđe u mirovne pregovore.

Žovkva je kazao da bi pokretanje pregovora o pristupanju Ukrajine u utorak za pridruživanje Ukrajine EU, drugom velikom zapadnom tijelu kome teži, predstavljalo "ogromnu podsticaj" za Ukrajince na ulicama i u rovovima u najvećem sukobu u Evropi od Drugog svjetskog rata koji još bjesni i ne nazire mu se kraj.

"Ljudi sada čekaju pozitivne odluke u pogledu evropskih integracija", rekao je on.

Od utorka bi Kijev bi put ka članstvu u EU smatrao nepovratnim.

"Sada je beskorisno svađati se oko toga koliko će pregovori trajati, ili šta već. To je veoma važno. Put do punopravnog članstva, koji Ukrajina zaslužuje je nepovratan", kazao je on, prenosi Reuters

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()