Ukrajina ne očekuje da će dobiti američke F-16 ove godine

Zračna podrška posebno nedostaje ukrajinskim snagama tijekom postojeće protuofenzive

17.08.2023. 12:17
  • Podijeli:
Borbeni avion_lovac_F-16-Poljsko vazduhoplovstvo_Foto Reutres (1)-646f0169df2fd.webp Foto: Reutres

Ukrajina se prestala nadati da će ove godine dobiti borbene avione F-16 američke proizvodnje, nakon što je mjesecima pritiskala zapadne saveznike da isporuče napredne zrakoplove za obranu od ruske invazije.

Velika nada

"Očito je da nećemo moći braniti Ukrajinu ove jeseni i zime avionima F-16", rekao je glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat za ukrajinsku televiziju.

"Postojala je velika nada da će ovaj avion postati dio naše protuzračne odbrane i zaštititi nas od raketa i terora bespilotnih letjelica iz Rusije", dodao je.

Ihnat je naglasio kako je barem postignut određeni napredak jer će ukrajinski piloti i tehničari moći započeti obuku na borbenim zrakoplovima u bliskoj budućnosti.

Koalicija 11 zemalja

Članice NATO-a Nizozemska i Danska predvode koaliciju od 11 zemalja za obuku ukrajinskih pilota na zapadnim borbenim zrakoplovima, ali obuka ne znači da će F-16 zaista biti isporučeni.

Niti jedna država se do sada nije obvezala poslati ih Ukrajini. Zrakoplovi iz skladišta u Nizozemskoj, Belgiji, Danskoj i Norveškoj također bi mogli biti predani kasnije.

Međutim, obećana obuka još nije organizirana. Zračna podrška posebno nedostaje ukrajinskim snagama tijekom postojeće protuofenzive.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()