Ukrajina i Moldavija u utorak otvaraju pristupne pregovore sa EU

"Vijeće EU-a usvojlo je pregovarački okviri za pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. To otvara put za početak pregovora, u utorak 25. juna u Luxembourgu", objavilo je belgijsko predsjedništvo

21.06.2024. 18:49
  • Podijeli:
eu evropska unija pixabay (2)-639833f2288cb.webp Foto: Pixabay

Države članice EU-a usvojile su pregovaračke okvire za Ukrajinu i Moldaviju čime su se stekli uslovi za početak pristupnih pregovora, objavilo je danas belgijsko predsjedništvo.

"Vijeće EU-a usvojlo je pregovarački okviri za pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. To otvara put za početak pregovora, u utorak 25. juna u Luxembourgu", objavilo je belgijsko predsjedništvo.

Nekoliko mjeseci nakon ruskog napada na Ukrajinu, u junu 2022. EU je dodijelo status kandidatkinja za članstvo Ukrajini i Moldaviji. U decembru prošle godine šefovi država ili vlada članica EU-a donijeli su odluku o otvaranju pregovora s dvije bivše sovjetske republike. Nakon toga, trebalo je usvojiti pregovaračke okvire da bi se pregovori doista i otvorili.

Mađarska je sve dosad kočila usvajanje pregovaračkog okvira za Ukrajinu, tvrdeći da ta zemlja nije ispunila tražene uslove, naročito u pogledu mađarske manjine u Ukrajini.

Otvaranje pristupnih pregovora dug je proces koji može trajati godinama. Za svaki korak u tom procesu potreban je konsenzus svih država članica. U EU-u ističu da za proširenje trebaju biti spremne obje strane, zemlja kandidatkinja kao i sama Unija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()