Ukrajina i Moldavija danas zvanično počinju pregovore o članstvu u EU

Ispunile korake

25.06.2024. 12:57
  • Podijeli:
brisel eu bih reuters-654b989acd656.webp Foto: Reuters

Ukrajina i Moldavija danas zvanično počinju pregovore o članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Ministri nadležni za evropske poslove zemalja članica EU okupili su se na sastanku u Luksemburgu na kojem će biti pokrenuti pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom.

Ministri nadležni za evropske poslove zemalja EU sastali su se posljednji put na sastanku Vijeća za opšte poslove prije samita koji će se održati 27. i 28. juna.

Belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib uoči sastanka nazvala je današnji dan historijskim.

Evropska komisija preporučila je početkom juna početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, ocijenivši da su dovoljno spremne za formalno otvaranje procesa koji bi u konačnici doveo do njihovog članstva.

Ukrajina i Moldavija su podnijele zahtjev za pridruživanje Evropskoj uniji ubrzo nakon početka rata Rusije i Ukrajine, dok su status kandidata dobile u junu 2022. godine.

U decembru su dobili zeleno svjetlo za početak pregovora.

Evropska komisija saopštila je 7. juna da su i Kijev i Kišnjev u potpunosti ispunili preostale reformske korake potrebne za početak zvaničnih razgovora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()