Ukinut keš: U Australiji se 95 posto stvari plaća isključivo karticama

Zanimljivo je da i njihovi građani podržavaju ovu politiku

30.01.2023. 22:03
  • Podijeli:
kreditna-kartica-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Australija je poznata kao zemlja koja ide ispred drugih u uvođenju inovacija.

Između ostalog, bila je prva koja je natjerala Facebook i Google da plate za vijesti. Ulažu i guraju ekonomiju kroz investicije u zelenu energiju, a imaju stroga pravila kada je riječ o zaštiti svojih autentičnih proizvoda.

Dodatno, može se reći da je ova zemlja potpuno kešles. Gotovo 95 posto stvari koje želite da kupite morate da platite karticom. Mi smo se u to uvjerili tokom Australijan opena i korišćenja štanda za hranu – jednostavno, ukoliko nemate karticu, već samo keš, možete ostati gladni i žedni.

Neumoljivi su po pitanju eventualnog mijenjanja tog pravila. Zanimljivo je da i njihovi građani podržavaju ovu politiku, tako da većina Australijanaca svakodnevno i koristi kartice. 

Gotovina je gotovo iščezla.

Inače, inflacija u Australiji je porasla na novi 32-godišnji maksimum od 7,8 posto u poslednjem kvartalu fiskalne 2022, rastući tako najvećim tempom još od marta 1990. godine.

Godišnja cifra rasta potrošačkih cijena podržana je višim cijenama hrane, gorivom i novogradnjom, prema australijskom Birou za statistiku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()