Uhvaćena kriminalna grupa koja je za godinu i po oprala više od 200 miliona evra

Riječ o jednoj od najvećih količina opranog novca ikada otkrivenih u Evropi

15.09.2022. 13:50
  • Podijeli:
evro-euro-dolar-funta-novac-novcanice-fotopixabay Cropped.jpg Foto: Pixabay

U međunarodnoj akciji u Španiji uhvaćeni su članovi kriminalne organizacije za koju je utvrđeno da je u posljednju godinu i po oprala više od 200 miliona evra, javlja Anadolija.

U saopštenju španske žandarmerije navedeno je kako je otkrivena kriminalna struktura u Španiji koja se bavi pranjem novca, a koja je krak međunarodne kriminalne organizacije koja se bavi trgovinom droge u Evropi.

Operaciju nazvanu "Whitewall", koja je trajala od aprila, podržali su Jedinica za ekonomski i financijski kriminal Evropske policijske organizacije (Europol) te policijske uprave Velike Britanije, Irske, Holandije i Sjednjenih Američkih Država (SAD).

Tokom operacije izvršeni su pretresi na 11 lokacija, uhapšene su tri osobe u Španiji i jedna u Velikoj Britaniji.

Kriminalna organizacija u Španiji, koja je povezana s međunarodnom kriminalnom organizacijom "Kinahan", za godinu i po oprala je više od 200 miliona evra od droge putem sistema za prenos novca pod nazivom "Hawala".

Navodi se da je riječ o jednoj od najvećih količina opranog novca ikada otkrivenih u Evropi.

Osim toga, utvrđeno je da organizacija, koja djeluje pod okriljem poznatog brenda alkoholnih pića, pere novac i financira kriminalne aktivnosti organizovanjem posebnih zabavnih sadržaja u diskotekama i restoranima te da organizacija, sa sjedištem u Malagi, pere blizu 350.000 eura dnevno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()