Uhapšen narko bos, koji je kontrolisao proizvodnju kokaina za meksičke kartele

Osumnjičeni povezan sa zaplijenom 2,5 tone metamfetamina 2019. godine i sa 20 miliona evra koji su iz Holandije prebačeni u Meksiko i Kolumbiju

20.07.2023. 16:36
  • Podijeli:
hapsenje narko bos Kolumbija foto Europol-64b92fcdbbe39.webp Foto: Europol

Bjegunac za kojim traga Holandija, a za koga se vjeruje da je narkobos koji je za meksičke kartele kontrolisao proizvodnju kokaina i metamfetamina u Evropi, uhapšen je u Kolumbiji, saopštio je Europol.

Radi se o 43-godišnjem muškarcu koji je, kako se navodi, 18. jula uhapšen u Tului u Kolumbiji nakon veoma složene operacije u kojoj su učestvovali istražioci iz Kolumbije, Holandije, SAD i Španije.

Kako navodi Europol osumnjičeni je povezan sa uvozom velikih količina kokaina i raznim laboratorijama za prozvodnju droge u Holandiji.

"Bjegunac star 43 godine, koji je uhapšen po holandskom nalogu za hapšenje, sada je u pritvoru i čeka na izručenje Holandiji. Istraga koju je predvodila Holandija uspjela je da poveže ovog osumnjičenog sa zaplijenom 2,5 tone metamfetamina 2019. godine. Takođe, on je povezan i sa pranjem velikih količina novca i ukupno 20 miliona evra prebačenih iz Holandije u Meksiko i Kolumbiju", navodi se u saopštenju Europola.

Dodaju da podrška Europola bila ključna za uspjeh cijelog slučaja.

"U okviru rada na šifrovanim kriminalnim komunikacijama, Europol je razvio obavještajne podatke o meksičkim i kolumbijskim organizacijama za trgovinu drogom aktivnim u Evropi. Ove kriminalne mreže su do tada djelovale uglavnom ispod radara istražnih organa. Europolova analiza pomogla je da se identifikuju ključne mete u Evropi i Latinskoj Americi, pored postrojenja za proizvodnju kokaina i metamfetamina raštrkanih širom Evrope", dodaje se u saopštenju.

Pojašnjavaju da je potom organizovan čitav niza koordinacionih sastanaka, kako bi okupio sve zemlje koje su bile uključene u istragu, kako bi razvili strategiju za rušenje ove kriminalne mreže.

"Tokom istrage, u Evropi je otkriveno i demontirano više laboratorija za proizvodnju droge i više od 50 osumnjičenih je uhapšeno. Osumnjičeni 43-godišnji Kolumbijac je bio u bjekstvu i policijske agencije širom svijeta su zajedno radile na njegovom pronalaženju i privođenju pravdi", navodi Europol.

Naglašavaju da je Europol u Kolumbiju poslao jednog svog stručnjaka i finansirao raspoređivanje holandskog istražitelja da pomogne nacionalnim vlastima u hapšenju. Kolumbija je također rasporedila tri istražitelja u sjedište Europola kako bi zajedno radili na ovom slučaju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()