Ugljenisana tijela svuda: Nekadašnja kraljevska prestonica Havaja pretvorena u krematorijum

"Broj nestalih za sada je oko 1.300", rekao je guverner Havaja Džoš Grin

15.08.2023. 20:41
  • Podijeli:
Havaji Pozar_Twitter-64d5c6597d6f9.webp Foto: Twitter

Lahaina, nekadašnja kraljevska prestonica Havaja, sada je krematorijum.

BBC na srpskom navodi da je potvrđeno 99 smrtnih slučajeva, čime su požari u Lahaini postali najsmrtonosniji u SAD u više od jednog vijeka.

Ali samo tri odsto ugljenisanih ruševina u Lahaini do sada je pretraženo, što izaziva strah da će broj poginulih nastaviti da raste.

Guverner Havaja Džoš Grin upozorava da će ekipe za spasavanje koje sada pretražuju ugljenisane kuće i vozila na Havajima možda pronalaziti još deset do 20 žrtava dnevno.

"Broj nestalih za sada je oko 1.300", rekao je on.

Svi stanovnici Lahaine, koja je bila dom za 12.000 ljudi, vjerovatno su pobjegli ili stradali u požaru, dodao je on.

Rekao je da je vjerovatno da će službama biti potrebno vrijeme da identifikuju žrtve.

"Teško je nekoga prepoznati", rekao je Grin.

Džon Peletije, šef policije okruga Maui, obratio se javnosti u subotu, četiri dana nakon što je veliki požar opustošio zapadnu obalu Havaja.

"Krenemo da kupimo ljudske ostatke i oni se raspadnu. Niko od nas još ne zna koliko ih još ima", kazao je Peletije, koji je bio vidljivo potresen.

Uporedo sa potragom za preživjelima, traje i protest djela stanovnika koji su ljuti što vlasti nisu objavile zvanično upozorenje na vrijeme, ali i o tome što je na nekim mjestima kasnila spasilačka pomoć.

Državni tužilac Havaja najavio je „sveobuhvatnu istragu” o reakciji lokalne vlasti na požare, koju optužuju da nije dovoljno brzo upozorila stanovnike na opasnost. kako su vlasti reagovale na požare.

Grad Lahaina, koji je sada potpuno spaljen i uništen, godišnje je privlačio oko dva miliona turista.

U 19. veku bio je glavni grad Kraljevine Havaja – države koja je postojala na ostrvima prije pridruživanja Sjedinjenim Državama.

Požari na Havajskim ostrvima počeli su sredinom nedjelje.

Uzrokuju ih ekstremne vrućine i suša, a brzom širenju požara potpomažu jaki vjetrovi iz uragana Dora, koji besni nad Tihim okeanom stotinama kilometara južno od ostrva.

Šumski požari na Havajima obično su manji od požara u Kaliforniji i drugim državama na kopnu SAD, ali sada lokalni stanovnici kažu da nikada nisu vidjeli ništa slično.

Guverner Havaja Džoš Grin je ocijenio da je ovo „najveća prirodna katastrofa u istoriji Havaja”.

"Lahaini je devastirana zona, takvo razaranje nikada u životu niste vidjeli", izjavio je posjetivši ovo mjesto, dva dana poslije izbijanja požara.

Meštanin Emerson Timins kazao je da je ovaj grad u jednom danu “od tropskog raja postao ratna zona”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()