U Poljskoj ništa novo: Umjesto polaganja vijenca, uvrede ruskom ambasadoru

Lani su protestanti polili ruskog ambasadora Sergeja Andrejeva crvenom bojom na istom mjestu

09.05.2023. 17:32
  • Podijeli:
Sergej Andreev Poljska_AP Tanjug-645a66b81e252.webp Foto: AP / Tanjug

Proukrajinski aktivisti dana su spriječili ruskog ambasadora u Poljskoj Sergeja Andrejeva da položi vijenac ispred mauzoleja sovjetskih vojnika u Varšavi, na dan kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Kako je javila agencija France Presse, deseci aktivista postavili su ispred mauzoleja umjetničku instalaciju koja se sastoji od stotina ukrajinskih zastava i krstova u spomen na Ukrajince ubijene u posljednjeg sukobu dvije zemlje.

Instalacija je uključivala i nekoliko maketa stambenih zgrada uništenih u ruskom granatiranju ukrajinskih gradova. Andrejev, koji je pokušao položiti vijenac kod mauzoleja, nije se mogao probiti i na kraju je položio vijenac ispred instalacije.

"Kao što vidite, ponovno smo suočeni sa narušavanjem reda. Nažalost, ovo je drugi put da nismo mogli položiti vijenac kod spomenika sovjetskim vojnicima koji su poginuli ovdje boreći se protiv fašizma", požalio se Andrejev.

Lani su protestanti polili Andrejeva crvenom bojom na istom mjestu.

Viktorija Pogrebnjak, aktivistica proukrajinske organizacije Euromajdan rekla je za AFP da ovom akcijom žele "pokazati posljedice ruskog rata protiv Ukrajine".

"Naravno, pokušaće pokazati da se još bore protiv fašizma. Ustvari, oni su ti koji provode fašizam, samo su mu dali drugo ime", dodala je Pogrebnjakova. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()