U Njemačkoj zaposlena samo petina izbjeglica iz Ukrajine

U ostatku stanovništva iste starosne grupe je zaposleno njih 85 posto

14.12.2023. 12:39
  • Podijeli:
njemačka_oružje_anadolija3.jpg Foto: Anadolija

Od milion radno sposobnih izbjeglica iz Ukrajine u Njemačkoj samo je jedna petina zaposlena, saopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

"Od preko milion izbjeglica koje su 2022. i u prvoj polovini 2023. godine pristigle u Njemačku, od radno sposobnih osoba starosne dobi od 25 do 59 godina 19 posto je zaposleno”, piše u saopćenju.

U ostatku stanovništva iste starosne grupe je zaposleno njih 85 posto.

Kao razlozi za nisku stopu zaposlenosti navodi se podatak da se kod velikog broja izbjeglih radi o samohranim majkama s djecom, kao i nepoznavanje njemačkog jezika.

Kako nadalje proizilazi iz statistika, 70 posto izbjeglica iz Ukrajine su ženskog, 30 posto muškog spola.

Velik broj izbjeglica trenutno pohađa kurseve njemačkog jezika, pa i zbog toga nisu na raspolaganju tržištu rada.

Statistika ukazuje i na visoki postotak izbjeglica s akademskim obrazovanjem.

Među izbjeglicama između 25 i 59 godina starosti njih 45 posto posjeduje diplomu neke visokoškolske ustanove.

U ostatku njemačkog stanovništva je taj udio znatno niži, 28 posto.

Ministar rada Hubertus Heil je u novembru najavio mjere za ubrzanje integracije izbjeglica u njemačko tržište rada i za one izbjeglice koje još ne raspolažu dovoljnim poznavanjem njemačkog jezika.

Za razliku od ostalih izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom, izbjeglice iz Ukrajine od prvog dana boravka u Njemačkoj imaju pravo na puni iznos socijalne pomoći.

Od januara socijalna pomoć, takozvana građanska naknada, iznosit će 563 eura po odraslom članu domaćinstva.

Uz to, država još plaća dječju nadoknadu i pokriva troškove stanarine i režija.

Prema posljednjem ispitivanju Saveznog instituta za istraživanje stanovništva (BiB), 27 posto izbjeglih Ukrajinaca je zadovoljno životom u Njemačkoj, što je sedam posto više nego prilikom posljednjeg ispitivanja prije godinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()