U Moskvi otkriven spomenik Fidelu Castru

U posjetu Rusiji boravi aktualni kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel koji se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Autor: UNA HR
22.11.2022. 18:54
  • Podijeli:
otkrivanje spomenika Fidelu Castru u Moskvi_SPUTNJIK_REUTERS-1669138556025.webp Foto: Sputnjik / Reuters

U Moskvi je u utorak otkriven spomenik bivšem kubanskom lideru Fidelu Castru

Spomenik su otkrili ruski predsjednik Vladimir Putin i kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel, koji je došao u službeni posjet Rusiji.

Moskva i Havana nekad su imale snažne odnose

"Zajedno ćemo nastaviti jačati našu zajednicu i braniti vrijednosti slobode, jednakosti i pravde", poručio je Putin, a prenosi TASS.

Kubanski je predsjednik ocijenio da je spomenik Castru odraz prijateljstva između Rusije i Kube. Dodao je kako se Kuba oduvijek divila Rusiji.

Odnosi Rusije i Kube bili su vrlo snažni tijekom Hladnoga rata, u vrijeme dok je postojao SSSR. No, nakon završetka Hladnoga rata, Moskva i Havana su se prilično udaljile, iako su nastavile održavati prijateljske odnose.

Jedina socijalistička država u Zapadnoj hemisferi

Kuba je jedina socijalistička zemlja u Zapadnoj hemisferi. Otkako je Komunistička partija Kube 1959. godine preuzela vlast na tom karipskom otoku, službena se Havana politički i ekonomski, pa i vojno, jako vezala uz Moskvu, iako je Kuba službeno bila i ostala nesvrstana zemlja.

Kada je sovjetska vojska 1962. godine počela razmještati balističke rakete na Kubi, samo 150 kilometara od obale američke savezne države Floride, svijet se našao na samom rubu nuklearnog rata. Spor je na kraju riješen povlačenjem sovjetskih raketa s Kube.

Unatoč tome, Castrova je vlast ostala čvrsto vezana uz Moskvu. Kuba, doduše, nije pristupila Varšavskom paktu, ali postala je članica SEV-a, ekonomskog saveza zemalja sovjetskog bloka.

Kubanske su snage intervenirale i u građanskom ratu u Angoli. U toj je zemlji na jugu Afrike Havana od 1975. do 1991. godine pomagala  komunističkim pobunjenicima.

Završetkom Hladnoga rata, Kuba je ostala jedna od pet preostalih socijalističkih zemalja u svijetu.

Rusija i Kuba su se razišle nakon Hladnoga rata, ali nastavile su surađivati 

Kubanske su vlasti počele postupno otvarati zemlju svijetu, posebno u segmentu turizma. Ipak, Kuba je ostala pod američkim sankcijama. S druge strane, odnosi s novim vlastima u Moskvi oslabili su, no nikada nisu prekinuti.

Castro, koji je zagovarao čvrsto vezivanje Kube uz Moskvu, umro je 2016. godine. S vlasti se definitivno povukao 2011. godine, do kada je bio na čelu KP Kube.  

Posljednjih mjeseci Moskva i Havana jačaju odnose

Posjet aktualnog kubanskog predsjednika Moskvi za Rusiju ima velik značaj. Nakon što je 24. veljače izvršila invaziju na Ukrajinu, koju je osudio najveći dio međunarodne zajednice, a Zapad je Rusiji uveo i sankcije, Moskva se našla u svojevrsnoj izolaciji na svjetskoj sceni.

Zato je Rusija počela jačati odnose s Kinom, Sjevernom Korejom, Indijom, Pakistanom, Iranom i drugim zemljama u razvoju. Među njima je posljednjih mjeseci primjetno i jačanje odnosa s Kubom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()