U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 2.913 djece, 940 se vodi kao nestalo

Portparol palestinskog ministarstva zdravstva pozvao je na poduzimanje hitnih mjera kako bi se osiguralo liječenje hiljada oboljelih i povrijeđenih osoba ponovnim uspostavljanjem urušenog zdravstvenog sistema

26.10.2023. 15:31
  • Podijeli:
gaza bolnica reuters-6537847d24603.webp Foto: Reuters

U 20 dana izraelskih napada na Pojas Gaze ubijeno je ​​7.028 Palestinaca, uključujući 481 u posljednja 24 sata, javlja Anadolija.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi, rekao je da je Izrael u napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze ubio 7.028 ljudi, uključujući 2.913 djece, 1.709 žena i 397 staraca, te ranio 18.484 ljudi.

Navodeći da je Izrael od jučer izvršio 43 masakra, Qudra je rekao da je u Gazi u posljednja 24 sata ubijena 481 osoba.

Prema njegovim riječima, izraelska vojska je od 7. oktobra ubila 5.224 osobe iz 731 porodice u Pojasu Gaze.

Qudra je istakao da se ispod zgrada uništenih u izraelskim napadima u Gazi još uvijek nalaze ljudi.

Naglasio je da se 1.650 ljudi, od kojih je 940 djeca, vode kao nestali.

Palestinski zvaničnik je naveo da su izraelske snage gađale zdravstvene službe i naveo da je poginuo 101 zdravstveni radnik, a da je uništeno 25 vozila hitne pomoći.

Istakao je da je Izrael gađao 57 zdravstvenih ustanova.

Qudra je naveo da je 12 bolnica i 32 zdravstvena centra van funkcije zbog napada izraelske vojske ili nedostatka goriva.

"Izrael je namjerno potpuno urušio zdravstveni sistem u Gazi blokirajući ulazak goriva i hitnih medicinskih potrepština", poručio je Qudra.

Upozorio je i na zdravstvenu katastrofu.

"Upozoravamo na zdravstvenu katastrofu jer se bolnice, u kojima desetine hiljada raseljenih ljudi žive u nezdravim uslovima, a koji dovode do širenja epidemija i zaraznih bolesti, pretvaraju u centre za sklonište", naveo je Qudra.

Portparol palestinskog ministarstva zdravstva pozvao je na poduzimanje hitnih mjera kako bi se osiguralo liječenje hiljada oboljelih i povrijeđenih osoba ponovnim uspostavljanjem urušenog zdravstvenog sistema.

Obraćajući se Egiptu, Qudra je ponovio svoj poziv da se otvori granični prelaz Rafah, da se medicinska pomoć, gorivo i zdravstveni radnici dovezu u Gazu, a da se ranjenici liječe izvan Gaze.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

Za 2,3 miliona stanovnika Gaze ponestaje hrane, vode, lijekova i goriva, a konvoji pomoći koji uspiju ući u Gazu dostavljaju samo djelić onoga što je potrebno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()