U Gazi jučer ubijena osmorica izraelskih oficira, Netanyahu i dalje ne razmišlja o prekidu vatre

Izrael još uvijek pokušava da preotme punu kontrolu nad sjeverom Gaze od militanata Hamasa dok su čelnici SAD-a i Izraela raspravljali o izgledima za rat koji traje 11 sedmica

24.12.2023. 08:07
  • Podijeli:
izraelski vojnici, vojska izraela, izraelska vojska, 9 dec 2023 - AP Photo Leo Correa Tanjug-6575c6f2a6c5c.webp Foto: AP Photo/Leo Correa/Tanjug

Izraelska vojska saopćila je danas da je osam njihovih vojnika poginulo jučer u Pojasu Gaze, dovodeći broj do 154 objavljena borbena gubitka od početka kopnenih napada 20. oktobra.

Prema izvještaju izraelske vojske poginuli su nerednici David Bogdanovskii, Orel Bashan, Gal Hershko, kao i narednici prve klase Eliyahu Meir Ohana, Nadav Issachar Farhi, Elyassaf Shoshan i Ohad Ashua te narednik Itamar Shemen.

Izrael još uvijek pokušava da preotme punu kontrolu nad sjeverom Gaze od militanata Hamasa dok su čelnici SAD-a i Izraela raspravljali o izgledima za rat koji traje 11 sedmica, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a apelovalo na dodatnu pomoć palestinskoj enklavi.

Gusti dim nadvio se u subotu nad sjevernim gradom Jabalijom, a stanovnici su izvijestili o neprestanom zračnom bombardiranju i granatiranju iz izraelskih tenkova, za koje kažu da su se pomakli dalje u grad.
Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su o "ciljevima i fazama" izraelskih vojnih operacija, potrebi zaštite života civila i osiguravanju oslobađanja talaca, saopćila je Bijela kuća.

Netanyahu je "jasno dao do znanja da će Izrael nastaviti s ratom dok svi njegovi ciljevi ne budu u potpunosti ispunjeni", saopćio je njegov ured.

Izraelski glavni saveznik zadržao je svoju podršku istovremeno izražavajući zabrinutost zbog sve većeg broja žrtava i humanitarne krize u gusto naseljenoj Gazi. Američki dužnosnici rekli su kako očekuju da će Izrael uskoro prijeći na fazu nižeg intenziteta, s operacijama usmjerenim na vodstvo Hamasa i njegovu infrastrukturu.

Biden je rekao novinarima da "nije tražio prekid vatre", dok je Netanyahuov ured rekao da je zahvalio Bidenu na američkom stajalištu u Vijeću sigurnosti UN-a.

Vijeće je izbjeglo prijetnju američkog veta u petak nakon višednevnih natezanja uklanjanjem iz nacrta rezolucije poziva na trenutni prekid rata i razvodnjavanja izraelske kontrole nad isporukama pomoći. SAD i Izrael protive se prekidu vatre, tvrdeći da bi ono omogućilo Hamasu kojeg podržava Iran da se pregrupira i naoruža.

Washington se suzdržao od završne izjave, koja poziva na korake za omogućavanje "sigurnog, nesmetanog i proširenog humanitarnog pristupa" Gazi i "uvjete za održivi prekid" borbi.

Broj palestinskih žrtava dostigao je 20.258, saopćilo je u subotu palestinsko ministarstvo zdravstva, a vjeruje se da su još hiljade tijela zarobljena ispod ruševina. Gotovo svi od 2,3 miliona stanovnika Gaze su raseljeni.

Izrael je u nedjelju saopćio da su 154 njegova vojnika ubijena otkako je započeo svoj kopneni upad kao odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra, u kojem su militanti ubili 1.200 ljudi i uzeli 240 talaca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()