Turska uvodi izvozna ograničenja Izraelu dok se ne proglasi prekid vatre u Gazi

Ministarstvo je saopćilo da će mjere stupiti na snagu odmah

09.04.2024. 10:03
  • Podijeli:
gaza humanitarna pomoc reuters-65e7304fdc079.webp Foto: Reuters

Turska će uvesti ograničenja na izvoz proizvoda iz 54 različite kategorije u Izrael dok ne bude proglašen prekid vatre u Gazi, saopćilo je tursko ministarstvo trgovine.

Ministarstvo je saopćilo da će mjere stupiti na snagu odmah, dodajući da će ograničenja, između ostalog, uključivati proizvode od željeza i čelika i građevinsku opremu.

Najava iz Ankare dolazi nakon što je Izrael u ponedjeljak odbio zahtjev Turske da se pridruži ispuštanju humanitarne pomoći iz zraka Palestincima u Gazi.

Izrael nije odmah objasnio zašto je zahtjev odbijen, a njegovo odbijanje je dovelo do toga da turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan upozori: “Ne postoji izgovor da Izrael blokira naš pokušaj dopremanja pomoći izgladnjelim stanovnicima Gaze,” prenosi Guardian.

SAD su u martu počele da isporučuju pomoć u Gazu vazdušnim putem, a Holandija, Francuska, Španija i druge zemlje dale su doprinos humanitarnim naporima.

Turska, koja je podržala korake da se izraelskom vodstvu sudi za genocid na Svjetskom sudu, više puta je pozivala na hitan prekid vatre u sukobu, u kojem je, prema ministarstvu zdravlja Gaze, više od 33.000 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()