Turska je izdala 133 naloga za hapšenje zbog izgradnje zgrada koje su se srušile

Privedeno već 12 osoba, uključujući građevinske poduzetnike

12.02.2023. 15:15
  • Podijeli:
turska_potres - reuters-63e4d143ea36d.webp Foto: Reuters

Turska je izdala 133 naloga za hapšenje zbog izgradnje zgrada koje su se srušile u ponedjeljak kazali su turski dužnosnici.

Turska policija već je privela najmanje 12 osoba, uključujući građevinske poduzetnike.

Iako je vjerojatno još hapšenja, neki kritičari sugerišu da se radi o pokušaju skretanja krivnje za katastrofu, budući da stručnjaci stalno upozoravaju da mnoge nove zgrade u Turskoj nisu sigurne.

BBC izvještava da su vladine politike dopuštale "amnestije" za izvođače koji se nisu pridržavali građevinskih propisa, uključujući područja sklona potresima, u pokušaju da izazovu građevinski bum.

Ministarstvo pravosuđa Turske naložilo je tužiteljstvima u 10 pokrajina pogođenih zemljotresima na jugu Turske da uspostave "Odjele za istragu zločina uzrokovanih zemljotresom" u subotu, dok su vlasti pritvorile najmanje 14 osoba zbog navodnog nemara u vezi sa zgradama koje su se srušile nakon potresa.

Ministarstvo je napomenulo da je ključno hitno poduzeti radnje na prikupljanju dokaza i izricanju mjera opreza za osumnjičenike za istrage koje će biti pokrenute zbog smrti uzrokovane nepažnjom.

Ministarstvo je saopćilo da će tužitelji odgovorni za gore navedene odjele isključivo rješavati slučajeve povezane s nemarom i koristiti mjere opreza kako bi osigurali da osumnjičenici ne pobjegnu ili unište dokaze.

Odvojeno, tužitelji traže pritvaranje još 33 osobe u gradu Diyarbakır zbog navodne odgovornosti za "građevinske nedostatke", kao što je uklanjanje betonskih stupova kako bi se oslobodio prostor.

Prema posljednjim podacima u zemljotresu u Turskoj i Siriji poginulo je više od 28.000 osoba, a milioni su ostali bez krova nad glavom. Spasioci u trci sa vremenom pokušavaju u ruševinama da pronađu još preživjelih osoba.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()